A la dreta, la glacera el 6 de juliol i a l'esquerra el dia 7, amb canvis evidents. (Foto: Nasa)
A la dreta, la glacera el 6 de juliol i a l'esquerra el dia 7, amb canvis evidents. (Foto: Nasa)

La NASA capta el despreniment d'un bloc de gel de 7 quilòmetres quadrats a Groenlància

La NASA ha fotografiat el despreniment d'una part de la glacera Jakobshavn Isbrae, situada a Groenlàndia. L'agència espacial creu que es va desprendre entre el 6 i el 7 de juliol. El bloc de gel és de set quilòmetres quadrats i en un sol dia ha recorregut 1,5 quilòmetres. Els científics afirmen que és habitual que es produeixen despreniments a les glaceres en aquesta època de l'any, però el que és atípic és que s'hagi produït amb tanta rapidesa i que s'hagi pogut detectar amb tanta claredat.

Actualitzat
La glacera Jakobshavn Isbrae està situada a la costa oest de Groenlàdia i s'ha reduït més de 45 quilòmetres els últims 160 anys. Només en l'última dècada ha reculat 10 quilòmetres. Els científics creuen que més del 10% de la pèrdua de gel de Groenlàndia procedeix d'aquesta glacera, que està considerada el principal responsable de l'augment del nivell del mar a l'hemisferi nord.

Els diferents satèl·lits de la NASA han captat les imatges del despreniment. Els investigadors miren de determinar-ne les causes exactes. La teoria que de moment té més pes és que l'escalfament dels oceans és el responsable de la pèrdua de gel de Groenlàndia cap a l'Antàrtida.
Anar al contingut