Barcelona

Els partits catalans es disposen a negociar una resposta unitària a la sentència però amb matisos i advertències

Després de la manifestació històrica de dissabte contra la sentència de l'Estatut, els partits tenen ara el repte de mantenir, en la resposta política, la unitat exhibida pels ciutadans al carrer. El PSC manté que la unitat catalana ha de passar per defensar i recuperar íntegre l'Estatut del 2006. Ho ha explicat aquest dilluns el diputat socialista Daniel Fernández, que ha demanat que la resposta catalana es consensuï primer a Catalunya i es visualitzi després a Madrid. La resta de formacions hi estan d'acord però demanen més. CiU vol que el PSC no supediti les propostes al PSOE, ERC exigeix una resolució efectiva i ICV diu que les coses han canviat després de la marxa multitudinària de dissabte. L'estratègia es podria veure ja en el Debat de Política General, que comença dimecres al Congrés.

Actualitzat
El PSC defensa, en la línia de la proposta del govern, que la unitat catalana passi per defensar i intentar recuperar la integritat de l'Estatut votat en referèndum l'any 2006. Una oportunitat que tindran els polítics catalans per plantejar les primeres iniciatives serà el debat de política general que dimecres comença al Congrés.

El diputat socialista Daniel Fernández creu, però, que la resposta unitària de les forces catalanes a la sentència del Constitucional s'ha d'acordar primer a Catalunya, l'ha de liderar el president, José Montilla, i només pot incorporar el que ha definit com a "propostes guanyadores", és a dir, plantejaments polítics que puguin ser assumibles pel PSOE.

De la seva banda, CiU veu factible que la unitat es mantingui en la intenció de recuperar els apartats retallats de l'Estatut, però el portaveu a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, reclama al PSC que no supediti la proposta unitària al que pugui assumir el PSOE. Duran ha lamentat el que considera "la incapacitat" dels socialistes catalans per "no subscriure allò que pugui molestar el PSOE".

També n'han parlat des d'ERC. Després que Joan Ridao va dir aquest cap de setmana que la marxa suposava un pas endavant cap a la independència, Joan Puigcercós es mostra disposat a mantenir la unitat amb els mínims plantejats pel govern, si realment el text que es planteja en el Debat de Política General a Madrid no queda en paper mullat.

I el candidat d'ICV, Joan Herrera, entén que recosir l'Estatut només serveix per al moment immediat. Joan Herrera demana "anar més enllà" perquè considera que hi ha un abans i un després de la manifestació multitudinària de dissabte pels carrers de Barcelona.

Fora d'aquest discurs, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat a tots els anteriors que prenguin l'exemple de la selecció espanyola de futbol. Segons Sánchez-Camacho, els polítics han d'aprendre dels futbolistes com "treballar en equip i amb germanor" i "sentir-se alhora catalans i espanyols".

L'estratègia unitària o no dels partits catalans es posarà a prova en diverses cites clau aquesta setmana i també la propera, quan està previst que es reuneixin José Montilla i José Luis Rodríguez Zapatero.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut