Barcelona

Els partits catalans defensen la necessitat de mantenir la unitat expressada en la manifestació

Els partits catalans han defensat la necessitat de mantenir la unitat expressada en la històrica manifestació de dissabte i han advocat per un front unitari a Madrid. El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, com a portaveu de l'executiu català, ha instat el govern espanyol a "refer els ponts que la sentència" del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut "ha trencat", i ha suggerit que en el Debat de Política General s'aprovi "una resolució que permeti restituir les coses en el punt abans del recurs del PP".

Actualitzat
Segons Joaquim Nadal, el PSC, ERC, ICV-EUiA i CiU tenen el "punt d'unitat" suficient per poder avalar en aquest debat que "s'ha traspassat una frontera que no es podia traspassar" i que això "posa en qüestió el pacte constitucional i estatutari".

Pel que fa a la relació amb l'Estat, ha considerat que el govern espanyol hauria de fixar "un programa de mínims" per refer el pacte polític que va suposar l'Estatut, i assegurar que "no s'han engegat a rodar 30 anys d'esforç dels diferents territoris que componen l'Espanya plural".

Un altre membre del govern, el vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, proposa una assemblea entre tots els parlamentaris catalans per pactar un programa conjunt i que aquests mínims els defensin tant els grups del tripartit com Convergència i Unió, guanyi qui guanyi en les eleccions. Tampoc descarta un govern de concentració nacional.

En la seva valoració, el president de la Generalitat, José Montilla, ha considerat que "tots, començant pel PP", hauran de tenir "molt present" la "gran manifestació unitària, cívica i democràtica" de dissabte, i sobre les esbroncades rebudes, ha restat importància a l'incident, que ha atribuït a "minories molt localitzades i, per tant, pràcticament anecdòtiques".

Segons el president català i líder del PSC, la marxa "va ser globalment positiva i unitària" i el denominador comú dels manifestants va ser l'"afirmació rotunda de la identitat de Catalunya com a nació" i l'"exigència política de recuperar allò que el Constitucional amb la seva sentència posa en qüestió".

El líder de CiU, Artur Mas, ha dit que confia en què els partits catalans "tindran uns mínims en comú per traslladar tota la unitat catalana" al Congrés, encara que ha qüestionat que el PSC tingui les "mans lliures".

Mas ha agraït als ciutadans que se sumessin a una manifestació que, segons que ha dit, "poc o molt" ha canviat "el curs de la història de Catalunya", i ha reivindicat que aquesta tingui "el dret a decidir el seu propi futur".

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha indicat que la manifestació va ser un "èxit històric" i ha defensat la necessitat que "ara es faci un pas cap endavant" i s'iniciï "una transició pacífica i democràtica cap a la independència".

Segons Ridao, "si Espanya no escolta i és sorda, Catalunya no ha emmudit", i ha subratllat que, si bé la unitat és molt important, "per si sola no serveix per a res, ha de tenir un objectiu", i en aquest sentit ha reclamat que s'expressi al Parlament i a Madrid.

El president d'ICV, Joan Saura, ha demanat que es veti el PP, tant a Catalunya com a la resta de l'Estat, en entendre que és el responsable de l'actual situació, i ha considerat necessari que "s'obri" el diàleg entre els governs central i català.

Des del PP català, Alícia Sánchez-Camacho ha considerat que els milers de persones que van sortir aquest dissabte al carrer no eren la "Catalunya real i majoritària". Camacho també ha lamentat que Montilla i Mas anessin a una manifestació per a la independència. "El senyor Mas i el senyor Montilla van encoratjar la insubmissió legal", ha denunciat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut