Barcelona

Mas creu que el 10-J canvia "la història de Catalunya" i diu que l'encaix constitucional toca a la fi

Discurs sobiranista del president de CiU, Artur Mas, com a conclusió a la manifestació del 10-J. El líder nacionalista considera que l'"extraordinària" manifestació del poble català del 10-J ha començat a canviar "el curs de la història de Catalunya". És més, Mas assegura: "Hem fet una aposta durant 30 anys per intentar encaixar dins un marc constitucional, ho hem fet de bona fe, però és evident que toca a la fi." El líder convergent creu que ara cal apostar "amb claredat" pel dret de Catalunya "a decidir el seu futur". Mas ha tornat a condemnar els intents d'alguns exaltats d'agredir el president de la Generalitat, José Montilla. Els titlla de "lamentables".

Actualitzat
El president de CiU creu que dissabte "el curs de la història de Catalunya va començar a canviar". Aquest canvi porta cap al sobiranisme. Artur Mas creu que ara Catalunya ha d'apostar "pel dret a decidir el seu futur". El líder nacionalista considera que el camí constitucional ha acabat en via morta i que l'aposta "durant 30 anys" per intentar encaixar en el marc de la Constitució "toca a la fi".

En consonància amb aquest discurs, Mas considera que el mínim denominador comú de les forces polítiques catalanes per afrontar la sentència de l'Estatut ha de ser "el de la catalanitat". Per catalanitat, CiU entén "la llengua, la cultura, les institucions i els recursos econòmics del país". Després, diu, cada partit ha de proposar el seu camí a seguir i els ciutadans escollir el que més els interessi en les eleccions catalanes previstes per a la tardor.

Mas s'ha mostrat "optimista" davant la situació actual. Assegura que "Catalunya vol un canvi, però no només de govern, sinó tambél de polítiques, de projecte i de lideratge". En referència a la unitat dels partits catalans al Congrés dels Diputats, Mas ha subratllat que per anar tots a una a Madrid cal que tots els partits catalans tinguin les mans lliures i no depenguin de cap altre partit espanyol.

Finalment, Mas ha aprofitat per agrair als participants presents en la marxa una "manifestació exemplar en molts sentits". També s'ha referit als petits incidents del final de la concentració i les escridassades al president de la Generalitat, José Montilla. Assegura que aquests dos fets són "lamentables", però recorda que el conjunt de la manifestació va ser "extraordinari".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut