Madrid

Interior recorda al PP que la policia pot detenir sense autorització judicial

Fonts del Ministeri de l'Interior han dit que la detenció del president de la Diputació d'Alacant, José Joaquín Ripoll, s'emmarca en la competència de la Policia Nacional per procedir a la detenció d'un sospitós en el marc d'una investigació judicial sense la necessitat d'una autorització prèvia del jutge. Per tant, segons aquestes fonts, les detencions són "perfectament legals" i "habituals" en aquest tipus d'operatius. També han dit que els escorcolls es van fer amb autorització judicial, cosa que desmentiria les sospites abocades pel secretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, que ha acusat la policia de suplantar la funció del jutge en aquest cas.

Actualitzat
Fonts del Ministeri de l'Interior han assegurat també que no hi ha cap diferència de criteri entre el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) i la policia després que el tribunal autonòmic negués que havia ordenat la detenció de cap dels implicats i aclarís que cap d'ells es troba imputat per cap delicte.

La raó d'aquest aclariment és que, ahir a la nit, el Ministeri de l'Interior va difondre un comunicat de premsa en què anunciava la detenció de nou persones i afegia que "se'ls imputen els delictes de suborn, tràfic d'influències, prevaricació, frau i encobriment".

Les fonts d'Interior han especificat que el terme "imputar" és una expressió que s'utilitza habitualment en aquest tipus d'operacions com un sinònim de "relacionar" o "vincular", però han recordat que la policia no té capacitat per fer-ho i que és el jutge qui té la competència exclusiva per a això, tot i que encara no s'ha produït.

Un altre dels punts sotmesos a debat és el fet que Ripoll assegurés avui en roda de premsa que ha estat citat a declarar pel jutjat d'Oriola, si bé la citació que ha mostrat davant els mitjans de comunicació portava el segell de la policia i el Ministeri de l'Interior.

En aquest cas, les fonts d'Interior han explicat que el jutjat pot cursar la citació bé per mitjà d'un dels seus agents judicials o per la policia, i per això en aquest cas el document porta la signatura d'un funcionari policial. 

La versió d'Interior s'acosta a l'expressada per l'Associació Judicial Francisco de Vitoria. El portaveu d'aquest col·lectiu, Marcelino Sexmero, ha indicat que la polèmica es deu a "una discussió semàntica" perquè l'operació "es va desenvolupar dins de la més absoluta legalitat". Això no obstant, ha afegit que la policia "havia d'haver utilitzat el terme 'denunciats' i no 'imputats'", ja que aquesta atribució "correspon únicament a l'autoritat judicial". Això no excusa la reacció del PP, que sembla "agafar-se a un ferro roent".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut