Barcelona

Miquel Iceta no concep que ningú negui al president anar al davant de la marxa del 10-J

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha reiterat que el president de la Generalitat anirà a la manifestació de dissabte contra la sentència de l'Estatut i ha afegit que creu que anirà al davant. Ho ha dit a "Els matins" de TV3 unes hores després que Òmnium Cultural ha decidit mantenir el lema malgrat la crida del president de la Generalitat perquè la senyera encapçalés la marxa. Sobre això, Iceta ha dit que el lema no està en qüestió i ha revelat que Muriel Casals, la presidenta d'Òmnium, va fer una proposta perquè una senyera encapçalés la marxa però que els seus plantejaments van ser rebutjats per la junta.

Actualitzat
El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha reiterat que el president de la Generalitat anirà a la manifestació de dissabte contra la sentència de l'Estatut i que ho farà portant una senyera. Iceta ha afegit: "Crec que el president anirà al davant. Qui l'hi negarà?".

Iceta expressava així una posició de força només hores després que Òmnium Cultural també s'ha plantat i ha decidit mantenir el lema "Som una nació. Nosaltres decidim" per a la marxa del 10-J, tot i la petició del president de la Generalitat que fos una senyera el que obrís l'acte de protesta. Així les dues parts es refermen en les seves posicions inicials.

En una entrevista a "Els matins", Iceta ha qualificat el debat de "qüestió gruixuda" i s'ha mostrat sorprès que es pugui posar en dubte que el president encapçali la marxa amb una senyera. "Quin sentit de país té aquesta discussió?", ha dit el viceprimer secretari del PSC.

El lema no es qüestionava

Després d'afirmar dilluns que el lema d'Òmnium podria provocar equívocs i que podria excloure aquella gent que rebutjava la sentència de l'Estatut però no compartia el dret de decidir, Iceta diu ara que no s'ha qüestionat el lema. Segons el viceprimer secretari del PSC, el que es qüestiona "per part d'alguns" és si davant hi pot haver les institucions i la senyera.

Muriel Casals fa una proposta unitària però és rebutjada

En la mateixa entrevista, Iceta ha revelat que, segons les informacions de què disposa, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va fer una proposta unitària que va ser rebutjada per la junta. L'alternativa de Casals és que al davant de la marxa es veiessin nens portant una senyera, les institucions i la pancarta amb el lema.

La marxa no és d'Òmnium

Miquel Iceta ha puntualitzat que la marxa, al seu parer, "no és de qui la convoqui, sinó de la gent que hi vagi". D'aquesta manera reivindicava que la capçalera fos una qüestió consensuada, i no només decidida per Òmnium. El viceprimer secretari del PSC també ha negat que tota aquesta polèmica sigui perquè el seu partit temi la foto i la lectura de determinats diaris de Madrid si el president anés al darrere de la pancarta amb el lema actual.

Òmnium es planta i manté el lema

Les declaracions contundents d'Iceta arriben unes hores després que Òmnium Cultural s'ha ratificat en el que havia decidit des del principi. La manifestació del 10 de juliol, dissabte que ve, contra la sentència de l'Estatut s'obrirà amb una pancarta amb la frase "Som una nació. Nosaltres decidim".

Després d'hores i hores de polèmica i debat sobre el tema, la junta de l'entitat ha fet pública la decisió aquest dimarts a la nit mitjançat Twitter. Una piulada de la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, aportava més llum al tema: "ÒC es referma en el lema 'Som una nació. Nosaltres decidim' i convida institucions i entitats a sumar-se a aquesta capçalera". I, finalment, la confirmació oficial ha arribat en una roda de premsa a Barcelona.

En la compareixença davant els mitjans, Muriel Casals ha justificat la decisió amb l'argument que el lema és una consigna "inclusiva" que va tenir el suport de tots els convocants, inclòs el PSC.

La presidenta d'Òmnium ha demanat a les persones que són reticents que el lema obri la manifestació que escoltin el seu entorn i descobreixin que "se senten totalment còmodes" amb la frase. Casals ha reiterat la invitació a Montilla perquè sigui present a la capçalera de la marxa. I això que la mateixa presidenta havia obert la porta a rebaixar el to de la capçalera per aconseguir la unitat tan desitjada de tots els que donen suport a la manifestació, amb propostes que passaven per posar la senyera al davant, i la pancarta un pas enrere.

Mas anirà darrere el lema

Per la seva part, el president de CiU, Artur Mas, ha confirmat que ell anirà darrere el lema, sigui on sigui que se situï la pancarta. "Jo, lliurement, i per elecció pròpia, aniré darrere el lema de la manifestació, de la pancarta. Em sento perfectament còmode amb una pancarta que digui 'Som una nació. Nosaltres decidim'", ha afirmat Mas en un acte a Manresa, en què ha afegit que "si altres persones consideren que han d'anar-hi d'una manera diferent, escolteu, que facin el que hagin de fer".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut