janquim

Usuaris del Twitter convoquen una cita per anar plegats a la manifestació del 10-J

La xarxa reflecteix els debats que viu la societat, de vegades amb desequilibri, però gairebé sempre amb una certa anticipació. Ara mateix, molts missatges són opinions sobre la picabaralla que s'ha suscitat sobre l'encapçalament de la manifestació de dissabte, 10 de juliol. Alguns usuaris han decidit convocar una cita prèvia de "tuitaires" per anar plegats a la cita massiva.

Actualitzat
Mentre es discuteix si a la capçalera de la manifestació d'aquest dissabte 10 de juliol hi ha d'haver la pancarta amb el lema de l'entitat que la convoca i els centenars d'entitats que s'hi han sumat o només una bandera catalana sense cap text, com es reclama des de la presidència de la Generalitat amb el suport d'un grup de personalitats de l'entorn cultural, en altres ambients la conversa se centra a qüestions pràctiques com ara qui paga l'autobús per traslladar-se fins a Barcelona.

És comprensible que sigui així perquè en tots els actes massius hi ha petites convocatòries de grups que es proposen trobar-se en funció de proximitat ideològica, i també a partir de la procedència geogràfica.

Topant amb els fanals

En les últimes grans manifestacions viscudes a la ciutat de Barcelona el mòbil era l'aparell de comunicació preferent, sobretot amb els missatges SMS. Els mòbils continuen sent protagonistes dels actes massius, tant per la facilitat per obtenir imatges com per les capacitats comunicatives.

Entre els grups que es troben una estona abans per anar junts a la manifestació n'hi ha un que es distingeix justament per l'ús intensiu dels mòbils. Per això fan broma entre ells i anuncien que se'ls reconeixerà perquè aniran topant amb els fanals, concentrats com estaran a escriure missatges i enviar-los al Twitter.

En efecte, entre els usuaris del Twitter ha sorgit una iniciativa peculiar. No es convoca algú per afinitats polítiques o per compartir el lloc d'origen, sinó per la seva passió "tuitaire".

Cita de "piuladors"

La cita ha estat una iniciativa de periodistes com Sònia Graupera i Antoni Maria Piqué, i de seguida va comptar amb el suport d'altres col·legues d'ofici i xarxa social com Albert Cuesta. En un principi van discutir quina etiqueta farien servir i van optar per una de ressons saxons com #maniandtweets, però aviat el van reconvertir a l'expressió més curta #10J, que és comú en molts altres tuitaires que volen opinar sobre aquesta convocatòria.

En tot cas, no han renunciat a la seva cita i proposen que els qui vulguin anar a la manifestació acompanyats d'altres persones que comparteixen una utilització intensa del Twitter siguin a les 17.45 a la cantonada del carrer Balmes amb Diagonal. En diuen "manipiulació", no perquè estiguin manipulant res, sinó perquè d'emetre missatges a Twitter també se'n diu "piular". La manifestació dels que piulen, per tant, ja s'ha convocat de forma regular, tot i que en realitat ja fa dies que a la xarxa hi ha una altra mena de manifestació virtual soterrada.

Debats detallistes


Després d'una reacció més tèbia a la xarxa catalana, si més no en contrast amb l'ampli moviment que es va produir coincidint amb l'editorial conjunt sobre l'Estatut, la convocatòria de la manifestació sembla que ha sumat les activitats dels ciberactivistes. Les eines d'internet han substituït els SMS i en comptes d'aquells missatges amb paraules escapçades, és més habitual reenviar l'enllaç d'un vídeo.

A Twit.cat, que ja té ara mateix més de 2.240 usuaris de Twitter registrats, les etiquetes més emprades des de fa uns quants dies són encara #somunanacio, #adeuespanya, #estatut, i des de fa poc també el nom que sembla que té més possibilitats de convertir-se en l'etiqueta principal: #10J.

Com és natural, al Twitter s'hi expressen idees molt diverses. I hi apareixen petits debats sobre detalls, com ara les opinions contràries al fet que el president del FC Barcelona, Sandro Rosell, hagi anunciat que no serà a la manifestació, tot i que el club s'ha adherit a la convocatòria.

La mateixa polèmica sobre l'encapçalament ha tingut visions contrastades. Mentre s'estenen les queixes per la disputa i suren crítiques als polítics, també hi ha hagut qui ha entomat la representació de l'altra cara de la moneda. El diputat Albert Rivera insisteix en els seus missatges que la senyera és de tothom i proposa al president Montilla que vagi a la cita amb una bandera estelada.

Anar al contingut