Foto de família en suport a la manifestació del 10-J al Fossar de les Moreres
Foto de família en suport a la manifestació del 10-J al Fossar de les Moreres
Barcelona

Òmnium Cultural podria redissenyar la marxa del 10-J després de la petició de Montilla

La marxa convocada contra la retallada de l'Estatut convocada per Òmnium Cultural per aquest dissabte 10 de juliol es podria reformular. La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, s'ha compromès a buscar maneres de conciliar el lema triat per la marxa, "Som una nació. Nosaltres decidim", amb la petició del president de la Generalitat, José Montilla, que sigui la senyera el que encapçali la manifestació. Des d'Òmnium Cultural, tot i això, mantenen que el lema és l'encertat. D'altra banda, els socis de govern de José Montilla mantenen el seu compromís d'assistir a la marxa sigui quin sigui finalment l'encapçalament.

Actualitzat
Òmnium Cultural busca una solució per fer compatibles les demandes del president de la Generalitat, José Montilla, amb el lema triat per encapçalar la manifestació contra la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional.

El president de la Generalitat demana que sigui la senyera el que encapçali la marxa, perquè considera que no hi ha cap altre símbol ni pancarta "que pugui acollir més sentiments d'unitat que la bandera del nostre país". La presidenta de l'entitat, Muriel Casals, li ha respost que són "sensibles" a les seves demandes i que intentaran conciliar la seva petició, tot i que el lema de la manifestació ja està definit i serà "Som una nació. Nosaltres decidim".

Mentre es busquen fórmules alternatives, tant des d'Òmnium Cultural com des de les formacions polítiques es valora la polèmica. L'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, ha assegurat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que la senyera queda curta simbòlicament si no va acompanyada del lema triat. Per Porta, el PP, que va presentar el recurs d'inconstitucionalitat contra l'Estatut, s'hi podria afegir a la marxa si només hi hagués la senyera. També ha afegit que el que està en qüestió en la sentència del TC és que la senyera sigui la bandera nacional de Catalunya, i per això argumenta que és convenient que al costat de la senyera hi hagi el lema reivindicatiu d'Òmnium Cultural.

Els socis de govern del PSC, ERC i ICV, prefereixen que a la capçalera hi hagi el lema, però aniran igualment a la marxa si finalment a la capçalera hi ha només la senyera, com demana José Montilla. La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, demana que no es polemitzi sobre l'encapçalament, mentre que des d'ICV, Dolors Camats defensa que Montilla està vetllant per la màxima imparcialitat institucional.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut