Barcelona

Montilla reclama que la senyera encapçali la manifestació de dissabte per assegurar la màxima unitat

El president de la Generalitat, José Montilla, ha reclamat aquest diumenge que la senyera, i no altres símbols o pancartes, encapçali la manifestació del 10 de juliol contra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. Considera que només aquest és el camí per assegurar la màxima unitat dels catalans contra la retallada. Òmnium Cultural, entitat convocant de la protesta, ha reiterat que el lema de la manifestació ja està definit però està disposada a conciliar-lo amb la petició del president. En el pla polític, CiU, ERC i ICV reclamen a Montilla traslladar la unitat a Madrid, i Montilla diu que Rajoy calla per no molestar CiU.

Actualitzat
La resposta catalana a la retallada de l'Estatut a mans del Constitucional monopolitza pràcticament l'agenda política. Principalment per definir fins on ha d'arribar i en quins escenaris s'ha de veure la unitat de les forces polítiques. No només des de l'oposició, sinó també des dels socis del govern del PSC, es reclama als socialistes que aquesta unitat es noti també a Madrid, després de comprovar que la interpretació que fa la ministra Chacón de la sentència és molt menys crítica que la que fa el president Montilla. Precisament tots dos han coincidit en un acte del PSC a Balaguer. Montilla ha demanat a Carme Chacón pedagogia a Madrid per no renunciar al nivell d'autogovern que el Constitucional ha retallat.

Durant el míting, Montilla ha reivindicat que "les institucions encapçalin aquesta manifestació amb la societat civil i amb la senyera al capdavant". El president considera que "no hi ha cap pancarta que pugui acollir més sentiments d'unitat que la bandera del nostre país". El president català ha insistit que el seu objectiu és que la marxa, convocada sota el lema "Nosaltres decidim. Som una nació", sigui al més multitudinària possible. També ha expressat el seu desig perquè de la marxa "no en quedi exclòs ningú dels que no van votar l'Estatut, però defensen l'autogovern, passant pels que el van votar negativament però han estat compromesos amb el seu desenvolupament, fins a, evidentment, la majoria que el van votar afirmativament".

Les paraules del president Montilla han tingut resposta per part de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que en declaracions a Catalunya Ràdio ha subratllat que el lema de la manifestació és el que és, "Som una nació. Nosaltres decidim", però deixa la porta oberta a conciliar aquest lema amb les inquietuds de Montilla.

El president també ha recordat que, fins ara, el líder del PP, Mariano Rajoy, ha parlat molt poc sobre la sentència i li demana que es pronunciï en aquest sentit. Per Montilla, el silenci del president popular sobre la sentència es deu al fet que no vol "molestar CIU, per si el necessita com a soci per arribar a La Moncloa".

Per la seva banda, Carme Chacón ha reiterat el seu compromís de treballar per recuperar el 5% de l'Estatut que el Tribunal ha retallat, però prefereix reivindicar el 95% que se n'ha salvat. No s'ha referit a la manifestació, a la qual ja va anunciar que no aniria perquè tenia altres compromisos.

El president Zapatero també defensa, en un article a "La Vanguardia", que Catalunya té el grau d'autogovern més alt que ha conegut mai. I afegeix que haurà de passar un cert temps fins que cicatritzin les "rascades".


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut