Barcelona

La dona catalana té més fills que les de la resta de l'Estat, segons el Centre d'Estudis Demogràfics de Catalunya

La dona catalana té més fills que les de la resta de l'Estat, segons un estudi del Centre d'Estudis Demogràfics de Catalunya. Els investigadors han constatat un descens de la natalitat. A banda, consideren que el més preocupant és que les dones cada vegada tenen els fills més tard. L'estudi també recull que Marc, Àlex i David són els noms més posats als nens nascuts a Catalunya, i Maria, Laura i Paula, els més posats a les nenes.

Actualitzat
La fecunditat a Catalunya és d'1,53 fills, mentre que a la resta de l'Estat és d'1,40. Catalunya és la segona comunitat de tot l'Estat amb més fills per dona, només superada per Múrcia, i  s'acosta a la mitjana de la Unió Europea, 1,55. A més, segons el darrer informe de natalitat de Catalunya del CED, un de cada tres nounats són fills de pare o mare estrangers.

En dotze anys, els naixements de nadons amb un progenitor estranger s'han practicament multiplicat per deu, passant del 6,8% l'any 1996 al 62,7% el 2008. Una tercera part dels nounats amb pares estrangers són fills de marroquins, una quantitat similar de llatinoamericans (amb un predomini d'equatorians i bolivians), un 15% d'europeus i prop d'un 10% d'asiàtics.

Tot i el descens de la natalitat el 2009, segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística l'investigador del Centre d'Estudis Demogràfics Marc Ajenjo creu que el més preocupant és l'edat de les mares, 30,78 anys, una de les més altes d'Europa. En aquest sentit, ha dit que si es tenen fills a partir de 35 se'n tindran un o dos, no més, com podria passar si es tenen als 25.

El creixement del 2008 podria estar relacionat amb el xec nadó impulsat pel govern espanyol i que, amb la crisi, ha retallat per reduir el dèficit públic. Ajenjo ha indicat que aquesta mesura té un impacte "nul" en la natalitat, tot i que podria haver afavorit que les parelles que ja s'havien decidit a tenir fills avancessin l'embaràs per rebre l'ajuda.

En aquest sentit, la consellera d'Acció Social, Carme Capdevila, creu que cal seguir fomentant la natalitat, i per això considera un error que el govern espanyol retiri el xec nadó de cara a l'any que ve, malgrat que, segons ha reconegut, és més partidària de mesures basades en serveis.

Els noms que més es posen i els dies que més nens neixen

Marc, Àlex i David per a nen i Maria, Laura i Paula per a nena són els noms més posats als nadons catalans. Especialment destacable és el cas de Marc, que ocupa el primer lloc de manera ininterrompuda des de fa 18 anys. Els noms de Pau, Enric i Arnau, en nens, i Carla, Laia i Andrea, en nenes, estan en expansió els darrers anys, tot i que el creixement més espectacular és el que registra el nom de Pol: en una generació s'han multiplicat per 100 els nens que es diuen així.

Noms més tradicionals, com Antoni, Francesc, Josep, Isabel i Montserrat, van perdent pes any rere any. Altres noms com Joan o Jordi també retrocedeixen, tot i que continuen tenint cert èxit quan el naixement coincideix amb el dia de l'onomàstica: els nens que neixen per Sant Joan tenen un 50% més de probabilitats de portar aquest nom, mentre que aquestes possibilitats, en els que neixen per Sant Jordi, arriba fins al 90% més.

Una altra tradició que va a la baixa és la transmissió de noms de pares a fills, ja que només el 10% dels nens i el 2,6% de les nenes porta el mateix nom que els seus pares.

Per dies de la setmana, els caps de setmana els naixements tendeixen a baixar, ja que els últims anys han augmentat els parts múltiples i les cesàries, que s'acostumen a programar entre setmana. D'aquesta manera, els dissabtes neixen un 20% menys d'infants i els diumenges un 30% menys que la resta de la setmana. En festius com Sant Joan, Tots Sants, Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i l'Onze de Setembre, encara cauen més els naixements.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut