janquim

Barcelona acollirà Media140, un esdeveniment que volta el món amb casos reals sobre l'ús d'internet

Potser el nom de Media140 no digui res a la majoria dels lectors d'aquest mitjà. Però l'home que ho impulsa és capaç de transmetre amb energia la seva convicció que només a partir d'experiències compartides serà possible aprendre a treure tot el suc de les noves tecnologies. S'ha inventat un esdeveniment d'abast global que la tardor vinent s'aturarà a Barcelona.

Actualitzat
L'explosió del volcà islandès Eyjafjallajökull impedia els vols i Ande Gregson havia de ser a Perugia. De manera que sense dubtar-ho va agafar la seva moto, una Yamaha de gran cilindrada, i va fer el trajecte des de Londres fins a aquesta població italiana en tan sols vint-i-tres hores, gairebé sense dormir. És clar que és un home a qui aquest esforç no li sembla cap gesta significativa, menys encara després de participar a l'última edició de la dura Marathon des Sables i d'entrenar-se per creuar el desert d'Atacatama l'any que ve.

A més, tenia un bon motiu. Allà l'esperaven els assistents a l'acte italià de Media140, una trobada de professionals que té abast global i que des de la capital britànica va començar un periple al voltant del globus que aquesta tardor tindrà parada a Barcelona, on és probable que s'hi instal·li una base permanent de l'organització.

Aquesta setmana, Gregson ha vingut a comprovar que els voluntaris catalans que promouen l'acte tenen la convocatòria a punt i va fer un espai a la seva agenda per explicar el projecte al 3cat24.

Casos reals compartits

"Som oberts, transparents i creem continguts", comença amb entusiasme. Tal com ho explica,   Media140 es vol distingir d'altres trobades que tenen lloc al sector per dues particularitats. La primera és que, tot i que s'adreça sobretot als professionals que fan servir les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), defuig l'estil de les conferències amb "patums" del sector i opta perquè es comparteixin experiències concretes.

La segona és el seu caràcter transhumant. La primera trobada es va fer a Londres però des d'allà es va traslladar fins a Austràlia, on ja s'han fet dues trobades. Gregson està satisfet d'aquest abast i cada vegada que un equip de voluntaris li proposa un indret per dur-hi a terme una sessió de Media140 els ajuda des de la seu londinenca i, com si es tractés d'una franquícia, els cedeix la marca.

"Aquestes trobades tenen un enllaç que les uneix", comenta abans que no sembli que es tracta d'escampar el seu logotip arreu del planeta, "i així com a la sessió italiana hi va haver una representació dels australians, a Barcelona hi seran portaveus de l'expèriència italiana per traslladar-los les seves conclusions". A Perugia es va tractar dels usos dels mitjans socials i la xarxa en la política i l'alimentació, mentre que a Barcelona els temes centrals seran el periodisme i les microempreses.

Aquesta aposta pels casos reals en comptes d'aixoplugar-se en un marc teòric permet que molts "freelancers" i estudiants s'hi apuntin amb la intenció d'aprendre tant com puguin.

El web a temps real

El nom de l'organització, que es defineix com a filantròpica, té a veure amb el nombre màxim de caràcters que es poden incloure en un missatge de Twitter però Gregson adverteix que no busca una vinculació d'aquesta xarxa social amb la seva proposta. La missió que s'han imposat és l'observació del web social en temps real, és a dir, de totes aquelles accions que permeten connexions entre persones basades en la immediatesa.

Les periodistes Mònica Garriga (corresponsal de diversos mitjans a Austràlia) i Gemma Urgell promouen entre altres la cita barcelonina d'aquest esdeveniment tan viatger com el seu principal promotor. Per escalfar motors han iniciat la publicació d'un blog.

Per al viatge de tornada de Perugia a Londres, com que ja no hi havia la pressa d'acudir allà on l'esperaven, Gregson s'ho va prendre amb més calma. Dos dies i mig a la gropa de la seva moto li van permetre gaudir del paisatge i rumiar noves idees. Des de Barcelona, Media 140 viatjarà fins a l'Índia i Nova Zelanda.
Anar al contingut