janquim

Catalunya contribueix amb recursos i investigadors a la recerca europea sobre el futur d'internet

Catalunya participa de forma molt activa en els programes europeus de recerca i desenvolupament sobre el futur d'internet, tal com s'ha fet evident aquest dimarts durant la trobada Future of Internet Research, que ha aplegat prop de dos centenars d'investigadors i representants públics.

Actualitzat
És possible fer-se una idea del futur d'internet amb la presentació que va fer a Barcelona dies enrere el nord-americà Michio Kaku, i també gràcies a la posada al dia que des d'Infonomia s'adreça a més de 500 professionals.

La internet que connecta objectes a més de persones, que es basa en sensors que transmeten dades reals i que aposta pels mòbils i les xarxes de més capacitat és ara mateix el paisatge que, de manera general, s'accepta com la realitat que es podrà percebre a curt i mitjà termini. Però aquesta direcció requereix d'investigacions d'ampli abast, que permetin posar en comú l'experiència de llocs diversos i reaprofitar-ne els continguts, i això és el que es proposa un programa d'R+D de la Unió Europa.

La contribució catalana a aquest esforç europeu representa una mica menys de la tercera part de l'aportació del conjunt d'Espanya i prop del 2% de la Unió, amb uns 240 milions d'euros. Aquesta inversió permet participar en gairebé 600 projectes, dels quals més de 150 es coordinen des de centres catalans.

Universitats i empreses

Per nombre de projectes, la Universitat Politècnica (UPC) és la que encapçala la llista, seguida de prop per la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona Media, el centre de supercomputacó Mare Nostrum i un conjunt d'empreses de dimensió important, com Mediapro, i d'altres de més petites com ara Starlab i Systelab. Prop de 250 persones treballen en aquests projectes de recerca.

La combinació de l'esforç que prové del sector públic amb la participació d'empreses ha permès que la participació en el setè programa R+D europeu hagi crescut en relació amb programes anteriors. La majoria dels projectes tenen a veure amb les noves tecnologies, però també hi ha un gruix important que se centra en els continguts i les possibles aplicacions extensibles a l'ús ciutadà -sobretot en salut, mobilitat i connectivitat- i l'escola de negocis Esade hi aporta projectes que se centren en la innovació en la gestió.

Suport públic

Durant la trobada internacional, a més, hi ha hagut l'oportunitat de donar a conèixer els agents catalans de manera que s'hi puguin interessar col·laboradors d'altres països europeus. Les fundacions i2cat i Barcelona Digital han aprofitat aquesta ocasió per recordar la seva experiència i buscar possibles acords.

La xarxa Tecnio manté en contacte, des de l'impuls públic que proporciona Acció10, les empreses del sector que es poden beneficiar indirectament del programa posen el focus en la transferència de tecnologia.

La trobada que avui ha començat a la seu de la UPF té el patrocini de la presidència espanyola de la UE i és la continuació de les cites que han tingut lloc a París el 2008 i a Luleå el 2009, amb el suport de les presidències francesa i sueca.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut