Barcelona

Puigcercós: "Nosaltres no acatem la sentència, només la voluntat del poble català"

ERC no acata la sentència de l'Estatut ni el marc legal i anuncia que proposarà una consulta sobiranista a Catalunya pel 2011. El president de la formació republicana, Joan Puigcercós, ha dit que Esquerra no pot acatar una sentència que és injusta i que només acata la voluntat del poble català". En roda de premsa al costat de Joan Ridao per valorar la sentència del Contitucional, Puigcercós ha dit que el dictamen de l'alt tribunal "ha constatat el fracàs de la sociovergència" que va pactar amb La Moncloa l'Estatut. Puigcercós ha dit que està d'acord a convocar eleccions anticipades, però ha alertat contra els que volen enganyar el poble dient que això ho arreglarà tot.

Actualitzat
"Aquí s'acaba un procés. Ens diuen que no hi cabem." Joan Puigcercós ha afirmat que la sentència del Constitucional suposa un trencament del pacte de la transició i de les relacions entre Catalunya i Espanya. El president d'Esquerra, ha dit en roda de premsa que "nosaltres no acatem la sentència, només la voluntat del poble de Catalunya" i ho ha justificat indicant que "no es pot acatar el que és injust".

Puigcercós també ha valorat la sentència com la constatació "del fracàs de la sociovergència" a l'hora de gestionar l'Estatut de Catalunya. El líder dels republicans ha recordat que Mas va pactar l'Estatut amb Zapatero a La Moncloa amb l'equiescència del PSC, i que "aleshores a Mas el van enganyar o es va deixar enganyar".

En qualsevol cas, Puigcercós ha indicat que la retallada de l'alt tribunal al text català suposa un punt final i que ara s'haurà d'anar cap a una "transició cap a la independència que no es fàcil." No obstant això, s'ha mostrat convençut que "tots entenem que hi ha una voluntat clara del poble de Catalunya d'anar molt més enllà del què ha marcat el Constitucional".

Acusació contra CiU

El líder d'ERC ha dit que ell està d'acord a convocar eleccions anticipades, de donar la veu al poble, però ha alertat que "si algú es pensa que amb eleccions abans arreglarem alguna cosa està enganyant el poble". Per aquesta raó, concretament, ha acusat Mas d'enganyar, perquè "l'important no és que hi hagi eleccions, sinó què farem l'endemà".

Consulta sobiranista pel 2011

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha anunciat que proposarà una consulta per la independència de Catalunya pel 2011, avançant-se tres anys a la proposta de Josep-Lluís Carod-Rovira de celebrar un referèndum independentista el 2014. Puigcercós, en declaracions a "Els matins" de TV3, ha explicat que amb la sentència del Constitucional "s'ha trencat el pacte polític de la transició" i s'ha vist que "el que volien els catalans no hi cap a la Constitució" i que el missatge és molt clar: "No hi cabem."

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha explicat que defensarà la celebració de la consulta durant la campanya electoral de les autonòmiques i ha apuntat com a mecanisme per aconseguir-ho la iniciativa popular tramitada al Parlament per part de la Coordinadora de Consultes per la Independència.

Puigcercós, que ahir va considerar que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut català és "un atac a la dignitat de tots els ciutadans de Catalunya, vinguin d'on vinguin i parlin la llengua que parlin", ha afirmat en declaracions a "Els matins" de TV3: "Ens volen sotmesos, ens volen acatant les seves lleis i ens diuen que hem anat massa lluny."

El líder d'ERC ha conclòs que la sentència farà créixer l'independentisme a Catalunya, perquè "el que ens estan dient és que hi ha un pacte clar entre el PP i el PSOE, que s'han posat d'acord i ens han posat una línia: "Vostès poden arribar fins aquí."

Tot plegat, després que ahir Puigcercós ja va fer una crida a respondre a la sentència de manera "democràtica, unitària i coherent".

Puigcercós, que va recordar que els republicans van demanar el vot contrari a l'Estatut en el referèndum del 18 de juny del 2006, ha lamentat que l'alt tribunal hagi efectuat "l'estocada mortal" al text i ha assegurat que Esquerra continuarà intentant convèncer el màxim de ciutadans que la independència és "l'únic camí realista i viable".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut