Barcelona

Montilla sobre la sentència: "El Tribunal Constitucional ha comès una gran irresponsabilitat"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha comparegut després de fer-se públic que el Tribunal Constitucional havia aconseguit tancar una sentència sobre l'Estatut de Catalunya. Montilla ha afirmat que "acatar la sentència no vol dir compartir-la". Considera que, amb aquesta decisió el Constitucional ha comès "una greu irresponsabilitat. No ha fet honor a la seva alta missió i ha escrit una de les pàgines més tristes de la seva història política i jurídica". Montilla ha anunciat que compareixerà a petició pròpia al Parlament de Catalunya i que es reunirà al llarg d'aquesta setmana amb els diferents líders dels partits polítics catalans per valorar les conseqüències de la sentència.

Actualitzat
En tot aquest procés, ha afirmat Montilla, "ens hem sentit maltractats però, ara, en cap cas ens sentim vençuts. Ben al contrari. No hi ha tribunal que pugui jutjar els nostres sentiments ni la nostra voluntat. Som una nació. No renunciarem a la satisfacció plena de les aspiracions d'autogovern contingudes en l'Estatut que vàrem votar".

Montilla considera que, malgrat el dictamen, "l'Estatut és ben viu" perquè "cap dels aspectes més fonamentals ha estat anul·lat".

No obstant això, "persistirem en les nostres conviccions i en la voluntat democràtica del poble de Catalunya". En aquest sentit, el president de la Generalitat ha fet una crida a la mobilització. "Responeu massivament a la proposta de manifestació que forces polítiques i socials han d'organitzar per poder expressar cívicament i democràticament la nostra voluntat d'autoafirmació i d'autogovern. Caminem junts, units, tots els que estimem el país i defensem l'autogovern. Fem de la senyera la nostra pancarta unitària. I demostrem que som una nació i que formem un sol poble".

"El fracàs polític" del PP

El PP va ser un dels responsables que l'Estatut acabés al Tribunal Constitucional. "Va impugnar 129 preceptes que afectaven 201 qüestions del nostre Estatut". Montilla creu que "la sentència no ha donat la raó a la formació de Mariano Rajoy. "El Partit Popular no podrà amagar el seu fracàs polític. No han pogut liquidar l'Estatut, malgrat les seves continuades agressions i continuades pressions sobre el Tribunal".

El dictamen "incorpora limitacions que caldrà analitzar i superar a través dels mecanismes polítics, jurídics i institucionals més adients", ha afegit Montilla.

Accions per als propers dies

José Montilla ha dissenyat tot un seguit d'accions per als propers dies. El primer pas és acordar amb tots els partits que defensen l'Estatut una resposta conjunta a la sentència. En aquest sentit, es crearà una comissió de juristes perquè elabori una anàlisi d'urgència del contingut de la sentència i que n'avaluï els efectes sobre l'autogovern. Aquesta anàlisi servirà de base per elaborar una posterior resposta unitària.

En paral·lel, Montilla es reunirà al llarg d'aquesta setmana amb tots els presidents dels grups parlamentaris per valorar la sentència i les conseqüències jurídiques i polítiques que tindrà.

Després de saber els detalls de la sentència, Montilla ha anunciat que compareixerà a petició pròpia al Parlament de Catalunya, per expressar la seva posició política i explicar als diputats les accions que cal dur a terme en els pròxims dies.

Conversa amb Zapatero

En la declaració, Montilla ha revelat que ha parlat amb el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i li ha traslladat "sense ambigüitats, la nostra decepció per un procés i una sentència que mai no s'hauria d'haver produït".

Sobre l'escenari que s'obre ara, Montilla ha reconegut que "caldrà refer el pacte polític que va possibilitar l'Estatut per superar les conseqüències polítiques i jurídiques d'aquesta sentència".

El president de la Generalitat considera que la indignació no pot derivar en una confrontació negativa amb els altres pobles d'Espanya. "Som davant d'una sentència que és responsabilitat exclusiva d'un tribunal. No som davant d'un judici de la resta d'Espanya contra Catalunya".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut