Madrid

El Congrés dels Diputats homenatja les víctimes del terrorisme 50 anys després del primer assassinat d'ETA

Primera celebració del Dia de les Víctimes del Terrorisme. Els reis han presidit l'acte d'homenatge al Congrés dels Diputats, on han assistit familiars, autoritats i representants de les víctimes, que han qualificat de "somni" i "honor" que es facin aquest tipus de reconeixements.

Actualitzat
L'acte ha començat amb la interpretació de l'himne espanyol, seguit de la intervenció del president del Congrés, José Bono, que ha exigit que no hi hagi cap permissivitat cap als terroristes. Per la seva banda, el monarca ha assenyalat que "les víctimes constitueixen un referent i un símbol de compromís amb la democràcia i la lliberat". A continuació s'ha guardat un minut de silenci en memòria de les víctimes i s'ha interpretat una peça musical.

Aquesta és la primera edició d'una iniciativa que Bono va anunciar l'11 de març amb motiu del sisè aniversari de l'11-M, en què va assegurar que cada 27 de juny "es recordaran les víctimes per perpetuar el seu record en la memòria col·lectiva dels espanyols". Al març, Bono també va precisar que aquesta data va ser una proposta de totes les associacions de víctimes, ja que el 27 de juny del 1960 ETA va assassinar, per primera vegada, una nena de 22 mesos que va morir calcinada com a conseqüència d'un artefacte explosiu que la banda terrorista va col·locar a l'estació d'autobusos de Sant Sebastià.

A l'homenatge no hi ha pogut assistir el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè és a la cimera del G-20 al Canadà. La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha representat l'executiu.

Pel que fa a la nova llei de víctimes del terrorisme, la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza, ha remarcat que és essencial rebre el suport de tots els grups polítics perquè l'acord és fonamental en la lluita contra el terrorisme.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut