Toronto

El G-20 situa Espanya al mateix sac que Grècia tot i els esforços de Zapatero

La cimera del G-20 a Toronto està servint a Zapatero com a altaveu per explicar les mesures posades en pràctica pel govern que lidera per sortir de la crisi. El president del govern espanyol ha exposat el pla d'austeritat i retallades espanyol i ha defensat la reforma laboral i de les pensions. Tot i això, Espanya es presenta a Toronto amb una imatge delicada. El secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, fica Grècia i Espanya al mateix sac i diu que s'han de moure amb urgència. Zapatero necessita, doncs, allunyar d'Espanya l'ombra de Grècia.

Actualitzat
Zapatero està fent servir aquesta trobada com a caixa de ressonància per explicar les mesures laborals, del sistema de pensions i financeres que ha posat en marxa per demostrar que Espanya continua sent un país solvent. Dia sí dia també, tant els diaris com mandataris com Sarkozy o el primer ministre del Canadà situen l'economia espanyola al mateix nivell que la grega i aixequen la sospita de la necessitat d'un rescat en qualsevol moment. També el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner, ha ficat Grècia i Espanya al mateix sac i ha denotat que s'han de moure amb urgència. "Només alguns països com Grècia i Espanya han de tranquil·litzar els mercats eliminant despeses ara", ha assegurat Geithner. I és que la sensació que hi ha a Toronto és que Espanya ha passat de ser un país important al G-20 a trobar-se al límit del rescat. 

Davant d'aquest panorama, Zapatero necessita enviar un missatge de tranquil·litat que demostri que Espanya no es troba en la mateixa situació que Grècia i, per tant, no necessita ser rescatada, i deixar clar que ja s'està movent en la direcció que demanen la resta de mercats i de governs.

Sortir de la crisi, punt clau del debat

El principal objectiu d'aquesta cimera és buscar solucions que promoguin la recuperació econòmica mundial. Entre les mesures proposades fins al moment, hi ha la possibilitat d'aplicar una taxa mundial als bancs, una mesura que no agrada a tothom i que difícilment aconseguirà el consens dels vint, i la reducció del dèficit a la meitat durant els pròxims tres anys. Unes propostes que, finalment, cada país aplicarà segons el seu propi criteri.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut