Miguel Ángel Fernández Ordóñez davant la Comissió d'Economia i Hisenda (Foto: EFE)
El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez (Foto: EFE)
Madrid

El Banc d'Espanya critica les comunitats autònomes per no reduir el dèficit

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha criticat que la majoria de les mesures anunciades pels governs autonòmics i els ajuntaments estiguin "molt lluny" dels esforços necessaris d'austeritat i contenció per reduir el dèficit. Ordóñez ha considerat que és "vital" que les comunitats autònomes s'impliquin per reduir el dèficit públic a causa de l'"elevada descentralització" de l'estat espanyol. Durant la seva compareixença davant la Comissió d'Economia i Hisenda al Congrés dels Diputats, el governador ha insistit en la necessitat d'avançar una part important de l'esforç per tal que el 2013 el dèficit quedi en el 3% del PIB.

Actualitzat
El governador del Banc d'Espanya ha indicat que la tasca de reduir el dèficit públic espanyol és un desafiament "extraordinari" tenint en compte que s'ha de passar de l'11,2% del PIB actual al 3% el 2012, però alhora ho ha qualificat d'"imprescindible" per dissipar els riscos al voltant de la situació fiscal de l'Estat.

Fernández Ordóñez ha reconegut que en d'altres situacions, aquesta reducció del desequilibri dels comptes públics podria ser "més sostinguda", però ara és "impossible" perquè els inversors reclamen plans creïbles de consolidació fiscal.

El paper de les comunitats autònomes

El governador del Banc d'Espanya ha dit que el govern espanyol va aprovar a finals del mes de maig un "ambiciós" paquet de mesures, però que "l'elevada descentralització" de la despesa pública a Espanya exigeix esforços d'austeritat i la implicació també de les administracions territorials.

El camí per tornar al creixement

Pel que fa al futur, ha dit que es vol que el dèficit públic sigui del 6% del PIB el pròxim any, un objectiu que ha considerat "inamovible" i que al seu parer no pot estar condicionat per d'altres factors. El màxim responsable del Banc d'Espanya ha conclòs que tornar al camí del creixement requereix assolir la consolidació fiscal, però també que es donin els passos necessaris per crear ocupació i la reestructuració financera.

També, tot i reconèixer que no es notarà una millora significativa en les xifres del dèficit a curt termini, Fernández Ordóñez creu que serà necessària una reforma de les pensions, perquè exercirà una "influència poderosa" en la recuperació de la confiança econòmica i que es traduirà en millors condicions de finançament.

Anar al contingut