Barcelona

Castells reconeix errors de tramitació a l'hotel del Palau i en culpa la directora de Patrimoni

El conseller d'Economia, Antoni Castells, demanarà comparèixer al Parlament per donar explicacions sobre el cas de l'hotel del Palau de la Música. Ho ha anunciat després de comparèixer en qualitat de testimoni davant la jutge que en porta el cas. En la declaració davant la justícia, Castells ha reiterat que l'actuació de la Generalitat ha estat sempre "pensant en l'interès públic", malgrat que ha reconegut errors en la tramitació del projecte urbanístic, segons han indicat a Catalunya Informació fonts judicials. El conseller ha carregat la responsabilitat a la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, que és qui s'havia d'ocupar d'executar el conveni que permetia el canvi d'usos de les finques.

Actualitzat
En la declaració i segons fonts citades per l'agència EFE, el conseller d'Economia ha defensat que el conveni que va signar amb Fèlix Millet al març del 2007 per a la construcció de l'hotel era d'interès per a la ciutat i el Palau, i ha negat amb contundència haver-se deixat influiar per l'exresponsable del Palau.

Castells ha explicat que es va limitar a signar el conveni amb Millet, però que aquest document no era més que un acord d'intencions que necessitava un desenvolupament executiu posterior, del qual ha responsabilitzat la directora general de Patrimoni, Immaculada Turu. El titular d'Economia ha insistit que ell no era el responsable del seguiment del conveni i, per tant, es va desentendre del fet que la tramitació urbanística per a la construcció de l'hotel comportés la descatalogació de tres finques annexes al Palau de la Música, protegides pel seu interès cultural.

La directora general de Patrimoni, Immaculada Turu, també ha declarat davant la jutgessa que porta el cas. Segons apunten les mateixes fonts judicials, ha admès davant la magistrada que la Generalitat sabia des del 2008 que la titularitat dels solars havia passat del Palau de la Música a mans d'Olivia Hotels i que no es va assegurar l'aval perquè el govern català en cobrés la indemnització.

La Generalitat recuperarà els diners de la permuta

El conseller d'Economia, Antoni Castells, ha arribat a la Ciutat de la Justícia, acompanyat del número 2 del seu departament, Martí Carnicer, i ha finalitzat la declaració una hora i mitja després. Havia de donar explicacions sobre un conveni de permuta d'usos entre un edifici propietat de la Generalitat, que passava de residencial a equipament, i l'edifici on havia de construir-se l'hotel del Palau, que passava a tenir ús residencial.

Després de donar explicacions davant la jutge, Castells ha explicat als mitjans que en la seva compareixença davant la jutge ha quedat "meridianament clar" que la Generalitat va actuar en tot moment "pensant en l'interès públic" i que no hi ha cap pèrdua de patrimoni per a les arques públiques en relació amb aquest cas. Castells ja havia reiterat que el govern català recuperarà els 5,5 milions d'euros que l'edifici del govern català perdia en valor amb la permuta.

Compareixerà al Parlament a petició pròpia

El conseller d'Economia també ha anunciat que, a petició pròpia, compareixerà al Parlament per donar explicacions per aquest cas. Ha afegit que no s'ha amagat mai i que aquest mateix dilluns demanarà al president del Parlament comparèixer a la cambra en el "moment i lloc" que consideri oportú sense aclarir si serà o no en la comissió d'investigació en marxa per aquest cas.

La compareixença de Castells en seu parlamentària, i en concret a la comissió d'investigació oberta, havia estat àmpliament reclamada per l'oposició però el tripartit l'havia vetat fins ara. Els últims dies, ICV no descartava demanar la compareixença de Castells després de la nova querella de la fiscalia i les noves dades que es coneixien del cas. Finalment, però, la compareixença de Castells serà a petició pròpia. Sobre això, Castells ha dit que sempre ha donat la cara però que "abans havia de venir aquí, que és el que tocava".

Suport del president

Castells ja havia reiterat en diverses ocasions els últims dies que l'operació, que assegura que era bona per a la ciutat de Barcelona, no farà perdre ni un cèntim a la Generalitat i que el patrimoni està garantit. El president de la Generalitat, José Montilla, va donar tot el suport al conseller Castells, justament el dia abans que el titular d'Economia hagi anat a declarar com a testimoni en relació amb el cas de l'hotel del Palau. Montilla va reiterar també el suport a l'actuació de totes les administracions.

La jutge que porta el cas va decretar presó per als dos acusats després de prendre'ls declaració dijous. Les explicacions de Millet i Montull no van convèncer la magistrada, que les va considerar poc precises i contradictòries, i els va enviar inicialment a la presó Model. Posteriorment, i per motius de salut, els exdirigents del Palau van ser traslladats a la presó de Can Brians 2, on dissabte van rebre la visita dels familiars, que van assegurar que estaven bé i amb la consciència tranquil·la.

Els fets del cas de l'hotel

Fèlix Millet i Jordi Montull es van fixar en tres finques catalogades just a l'altre costat del Palau per aixecar-hi un hotel. Els edificis eren de l'escola La Salle Comtal, que en va cedir la propietat al Palau de la Música a canvi que aquesta entitat assumís unes obres al centre. La qualificació d'equipament de les finques impedia construir-hi un hotel, de manera que Millet va trobar la solució de la mà de la Generalitat, propietària d'un edifici al carrer de la Ciutat, amb qualificació de residencial. El Palau, la Generalitat i més tard l'Ajuntament van pactar una permuta d'usos. L'acord estipulava que la Generalitat havia de ser compensada per la pèrdua de valor del seu edifici, que passava de residencial a equipament.

Amb la requalificació garantida, la fundació del Palau va cedir a títol gratuït la propietat de les finques a Olivia Hotels. L'empresa, però, es comprometia a assumir les obres a l'escola, quantificades en 4,5 milions d'euros; la compensació a la Generalitat, de 5,5 milions d'euros, i un pagament de 3,6 milions d'euros al Palau per la intermediació.

La fiscalia acusa Millet i Montull de fer valer la seva posició i influència per tirar endavant l'operació simulant que el Palau n'estava al capdavant, quan en realitat ja havia cedit la propietat a una empresa privada. Millet i Montull, però, mai van arribar a cobrar la suposada comissió de més de tres milions d'euros perquè l'operació va quedar avortada en esclatar el "cas Palau".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut