El fèretre de Saramago a la capella ardent (Foto: Reuters)
L'ajuntament de Lisboa ha celebrat una emotiva cerimònia en record de l'escriptor. (Foto: Reuters)
Lanzarote

Lisboa ret l'últim tribut al Nobel de Literatura José Saramago

Últim adéu a l'escriptor portuguès José Saramago. Aquest diumenge s'ha celebrat a Lisboa el funeral pel Nobel de Literatura, al qual hi han assistit nombroses personalitats polítiques i del món de la cultura. L'alcalde de Lisboa, Antonio Costa; el primer ministre portuguès, José Sócrates, i la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, han elogiat la feina de l'escriptor i la importància de la seva figura dins del món de la literatura. El cos de Saramago ha estat incinerat i les seves cendres es repartiran entre el seu poble natal, Azinhaga, i la localitat de Tías, a Lanzarote.

Actualitzat
Intel·lectuals, autoritats i dirigents polítics han assistit al funeral de José Saramago, celebrat al Saló d'Honor de l'Ajuntament de Lisboa. El Nobel de Literatura ha rebut moltes mostres d'afecte. Una de les més emotives ha estat la de l'alcalde de Lisboa, Antonio Costa, que ha expressat el seu sentiment amb un simple "obrigado José Saramago" ("gràcies José Saramago") i ha agraït l'empremta que ha deixat tant al país com a la resta del món l'escriptor portuguès més internacional. El primer ministre portuguès, José Sócrates; l'escritpor i professor Carlos Reis; el secretari del Partit Comunista Portuguès, Jerónimo de Sousa, i la ministra portuguesa de Cultura, Gabriela Canvilhas, també li han dedicat paraules emotives.

El govern espanyol ha estat representat per la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, que ha assegurat que les il·lusions, els somnis i també els compromisos que va escriure Saramago formen part dels tresors de la cultura universal, que queda orfa d'una veu "humana i digna". La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, també ha assistit a l'acte. González-Sinde va estar present a l'aeroport a l'arribada de les restes de l'escriptor procedents de Lanzarote i va ressaltar el compromís de Saramago, el seu valor intel·lectual i la forma amb què va acostar espanyols i portuguesos.

La dona de Saramago, Pilar del Río, la seva filla, Violante, i els seus dos néts han assistit a l'acte que ha finalitzat amb la interpretació d'una peça de Bach al violoncel i que ha estat seguit per centenars de persones a través d'una pantalla de televisió instal·lada a la façana de l'ajuntament.

Un adéu multitudinari

Aquest dissabte, en la capella ardent instal·lada a l'ajuntament de la capital portuguesa, milers de personalitats i ciutadans anònims han rendit l'últim tribut a les restes mortals de l'escriptor, que estaven envoltades de diverses corones de flors, entre elles una d'enviada pels dirigents cubans Fidel i Raúl Castro. La vetlla per a Saramago al consistori lisboeta ha estat oberta fins a aquest diumenge al matí, quan el seu fèretre ha estat traslladat al cementiri de l'Alto de Sao Joao de la capital lusitana per ser incinerat.

A més de la desfilada de personalitats, amics i lectors de l'escriptor, les manifestacions de dol per la seva defunció han omplert les pàgines de la majoria de mitjans de comunicació d'arreu del món. Elogis i extensos articles sobre la seva vida i obra han estat la tònica habitual, excepte a "L'Osservatore Romano", el diari de la Santa Seu, que ha titllat Saramago de "populista extremista" d'ideologia antireligiosa i ancorat en el marxisme.

L'autor d'"Assaig sobre la ceguesa" o "La caverna" va morir aquest divendres a Lanzarote, als 87 anys, en companyia de la seva dona a causa d'una leucèmia crònica. Portugal ha declarat aquest dissabte i diumenge dies de dol nacional en honor del Nobel.
Anar al contingut