Brussel·les

El Santander treu la millor nota en les proves de resistència dels bancs europeus

El Santander és l'entitat financera europea millor qualificada pel Comitè Europeu de Supervisors Bancaris, que ha sotmès a l'"stress test" o prova de resistència els 30 bancs més grans de la Unió Europea. El segon lloc, l'ocupa el BBVA. Aquestes dades han sortit en l'entrevista que Zapatero ha mantingut a Brussel·les amb el nou primer ministre britànic. Espanya ha demanat que es facin públics els resultats d'aquestes proves per fer callar els rumors sobre la suposada fragilitat del sistema financer espanyol. La proposta, que té el suport del president permanent del Consell Europeu, Herman van Rompuy, està sent analitzada en la cimera d'avui, encara que no figurava en l'ordre del dia.

Actualitzat
Les proves d'estrès als principals bancs europeus les fan supervisors nacionals a partir d'una metodologia comuna elaborada pel Comitè Europeu de Supervisors Bancaris (CEBS). El seu objectiu és comprovar la salut del sistema financer en el seu conjunt i el seu grau de resistència a un agreujament de la crisi.

La primera ronda de proves d'estrès es va fer l'any passat i la seva conclusió ha estat que, fins i tot en el pitjor escenari econòmic, els grans bancs resistirien perquè estan prou capitalitzats, tot i que podrien arribar a perdre fins a 400.000 milions d'euros entre el 2009 i el 2010. Els resultats individuals no s'han publicat per l'oposició de la majoria de països.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha demanat a la resta de líders de la Unió Europea que es publiquin les proves d'estrès de les entitats financeres per tallar les especulacions del mercat sobre la salut dels bancs.
El president espanyol vol també una "transparència" més gran per posar fi als rumors sobre possibles rescats.

Zapatero ha abordat aquest assumpte durant l'esmorzar que ha mantingut amb el president permanent del Consell Europeu, Herman van Rompuy, i el president de l'executiu comunitari, José Manuel Durão Barroso, poc abans del començament de la cimera de caps d'Estat i de Govern de la UE que se celebra a Brussel·les.

En aquesta reunió, Zapatero ha explicat que el Banc d'Espanya ha anunciat la seva intenció de publicar les proves de solvència de les entitats financeres espanyoles seguint un sistema que respon a principis "conservadors i exigents". Van Rompuy, per la seva banda, ha defensat "combatre amb transparència els efectes de l'especulació financera".

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, va anunciar dimecres que la institució es proposava fer públic el resultat de les proves d'estrès, just un dia després que la patronal de la banca (AEB) sol·licités la publicació de les proves perquè considera que les contínues informacions que apareixen als mercats "causen perjudicis" al país i a la banca.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut