Madrid

La reforma laboral universalitza els contractes amb 33 dies d'indemnització

Un Consell de Ministres extraordinari ha aprovat aquest dimecres el decret de la reforma laboral. El ministre de Treball, Celestino Corbacho ha anunciat algunes modificacions respecte al document que es va difondre divendres passat: el Fons de Garantia Salarial pagarà 8 dies dels acomiadaments en tots els contractes indefinits i no només en els de foment de l'ocupació, i el model austríac es dissenyarà a través de la tramitació d'un projecte de llei en el termini d'un any. La reforma permet rebaixar la indemnització per acomiadament a 20 dies si l'empresa té pèrdues i, segons el govern espanyol, incorpora ja alguns canvis suggerits en els contactes amb els grups parlamentaris. La reforma ha motivat la convocatòria d'una vaga general per part dels sindicats CCOO i UGT, que tindrà lloc el 29 de setembre.

Actualitzat
El govern espanyol ha aprovat el decret de la reforma laboral, que permetrà a l'empresa fer acomiadaments objectius amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat si acredita pèrdues. Tot i que finalment no es concreten les causes objectives d'acomiadament per raons econòmiques, Celestino Corbacho ha precisat que s'ha modificat el text per fer-lo més clar i que en tot cas serà el jutge qui ho decidirà.

El text també ha introduït un canvi important pel que fa a les indemnitzacions a pagar en els casos de contractes indefinits. El Fons de Garantia Salarial (FOGASA) assumirà el pagament de 8 dies de la indemnització per a tots els contractes, tant per als de 33 dies com per als de 45 dies d'indemnització per any treballat.

Pel que fa a la iniciativa d'aplicar l'anomenat model austríac, el govern espanyol ha decidit finalment no incloure'l dins del decret i s'ha compromès a tramitar-lo com a projecte de llei en el termini d'un any.

El govern espanyol també ha ampliat més del que tenia previst l'ús del contracte de foment del treball, que dóna 33 dies per acomiadament improcedent, perquè s'hi puguin acollir els treballadors fixos d'entre 31 a 44 anys que hagin estat acomiadats.

Corbacho ha explicat que la intenció de l'executiu espanyol és que aquest tipus de contracte "s'usi com més millor", encara que ha rebutjat la idea que es vulgui universalitzar recordant que el decret no té caràcter retroactiu i manté els 45 dies del contracte indefinit ordinari.

Pel que fa als contractes temporals, l'únic que canviarà serà el contracte d'obra i servei. El decret preveu limitar a un màxim de dos anys la durada d'aquest tipus de contracte, alhora que s'augmentarà la indemnització a percebre en un dia per any treballat des dels 8 actuals fins a arribar als 12 dies per any treballat a partir del 2014.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres la vicepresidenta De la Vega també ha volgut referir-se a la qüestió que finalment la reforma laboral s'hagi tramitat per decret llei. De la Vega ha afirmat que el govern espanyol ha volgut que fos per consens, però que encara que no ha pogut ser el decret conté l'esperit de les diferents aportacions i que alguns dels criteris dels grups parlamentaris s'han incorporat al text. Tot plegat, l'endemà de la convocatòria de la vaga general,

El decret de la reforma s'ha de convalidar dimarts al Congrés i podria tirar endavant amb l'abstenció del PP.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut