Berlín/Brussel·les

Merkel diu que no s'han de fomentar els rumors sobre l'economia espanyola

La cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha desvinculat dels rumors que han sorgit del seu país que parlen d'un imminent rescat de l'economia espanyola per part de la UE. Després de precisar que "Espanya i qualsevol país saben que hi ha un paraigua per a tota l'Eurozona", Merkel ha afirmat que no vol "fomentar els rumors". Merkel ha parlat després de rebre el president francès a Berlín, i el mateix dia que la Comissió Europea ha retret a Alemanya que hagi creat el rumor. Tant l'executiu comunitari com el Ministeri de Finances alemany ho han negat, però des de Brussel·les han acusat directament la locomotora europea d'haver fomentat les especulacions "retorçades". Aquest dilluns, la premsa alemanya ha insistit en les especulacions.

Actualitzat
El diari "Frankfurter Allgemeine" ha reiterat en l'edició d'aquest dilluns que Espanya segueix el camí de Grècia, una especulació de la qual també es va fer ressò divendres una altra publicació, "Financial Times Deutschland". De tota manera, tant la Comissió Europea com el mateix govern alemany han desmentit que Espanya tingui necessitat d'ajuda del fons de 750.000 milions que va aprovar Europa per fer front als problemes d'insolvència dels estats. També ho ha fet la cancellera alemanya, que ha llançat un missatge de tranquil·litat als mercats financers. 

Angela Merkel ha afirmat que no vol "fomentar rumors ni participar de les especulacions". Dit això, també ha recordat que el fons de 750.000 hi és per ajudar qui faci falta. "La notícia important és que hi ha un paraigua per a tota l'Eurozona. És el més important per als mercats", ha destacat després de reunir-se amb Nicolas Sarkozy per preparar les pròximes cimeres de la UE i del G-20.

El portaveu d'Afers Econòmics, Amadeu Altafaj, ha destacat que Espanya no ha demanat ajuda financera a la UE. "Hi va haver una declaració clara d'Espanya en aquest sentit. És a dir, que no sé d'on vénen aquestes històries, semblen venir sempre del mateix país, des de divendres passat", ha afirmat. I ha afegit que "sembla que hi ha gent que no ho entén, i en particular un estat membre, Alemanya. No s'està discutint cap pla per donar assistència a cap estat membre".

El portaveu del Ministeri de Finances alemany també ha negat el rumor. "Les condicions per demanar ajuda són ben clares, i actualment no s'estan complint", ha indicat a banda d'expressar el "suport" de l'executiu a l'esforç del govern espanyol per reduir el dèficit. 
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut