Barcelona

El Parlament admet a tràmit la iniciativa popular que proposa un referèndum d'autodeterminació a Catalunya

El Parlament ha admès a tràmit la iniciativa popular que proposa un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. La proposta sobiranista, impulsada pel diputat d'ERC Uriel Bertral i el jurista Alfons López Tena, ha tirat endavant amb el suport de CiU, ERC i Iniciativa i està emparada en la llei de consultes populars. La iniciativa independentista està basada legalment en una proposta de reforma de la Constitució que el Parlament sí que pot promoure complint els requisits legals.

Actualitzat
Llum verda perquè comenci la recollida de firmes per poder celebrar un referèndum sobre la independència de Catalunya. Amb els vots de Convergència i Unió, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya-Esquerra Unida i Alternativa, la mesa de la cambra ha admès a tràmit la iniciativa popular presentada pel militant d'ERC Uriel Bertran i el jurista de Convergència Alfons López Tena.

Ara podran recollir les 300.000 firmes necessàries (el 3% dels ciutadans de Catalunya) perquè la iniciativa es pugui debatre a la cambra. Disposaran de sis mesos per fer-ho, prorrogables a un màxim de vuit.

Un cop recollides les signatures, la proposta serà debatuda en el ple de la cambra catalana i, si la majoria absoluta dels diputats hi donen suport, es remetrà al govern espanyol perquè autoritzi la convocatòria del referèndum.

El PSC i el PP, però, ja han anunciat que recorreran la iniciativa davant el Consell de Garanties Estatutàries i, si aquest s'hi pronuncia en contra, aleshores es requerirà una majoria de dos terços dels diputats del Parlament perquè la proposta sigui remesa al govern espanyol.

Els socialistes catalans, per boca del seu viceprimer secretari, Miquel Iceta, han assegurat que la pregunta que presenta la iniciativa popular "no reuneix les condicions fixades per la llei de consultes, ni la qüestió a debatre s'emmarca en les competències de la Generalitat".

Per la seva banda, el president d'ERC, Joan Puigcercós, ha sentenciat que Catalunya ha iniciat un procés "irreversible" cap a un referèndum independentista. Després de llegir un comunicat oficial en roda de premsa i en un to solemne, Puigcercós ha defensat que donar la paraula als catalans és la millor sortida a una sentència del Tribunal Constitucional que retalli l'Estatut: "Contra el TC, referèndum. Contra el centralisme, democràcia. Les vies jurídiques contra el TC s'han acabat."

Els arguments d'ERC han tingut la rèplica de CiU, que ha acusat els republicans d'estar creant un "engany monumental" a la ciutadania. El portaveu parlamentari de la federació, Oriol Pujol, ha demanat a Esquerra que faci "menys discursos i menys proclames" i "toqui de peus a terra" perquè la recollida de signatures "no servirà de res" si l'Estat no autoritza el referèndum.

Pujol ha explicat que, si Artur Mas és president de la Generalitat, modificarà la llei de consultes perquè, en comptes del cens, la consulta es pugui convocar mitjançant un registre gestionat per l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), per evitar que sigui necessari tenir el vistiplau estatal.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut