Londres

Cameron acusa Brown d'haver amagat informació sobre el deute que ha de pagar el país

El primer ministre britànic, David Cameron, ha acusat avui el govern de Gordon Brown de "negar-se a publicar informació" sobre els interessos que el país haurà de pagar en els cinc anys vinents pel seu deute, i que, segons els mateixos càlculs del passat govern laborista, ascendiran a 70.000 milions de lliures (84.700 milions d'euros).

Actualitzat
En un discurs pronunciat davant la premsa a la localitat de Milton Keynes, als afores de Londres, Cameron ha reiterat la difícil situació de les finances públiques, ja que puja a 156.000 milions de lliures (177.840 milions d'euros).

Centrant-se en la necessitat de reduir el dèficit públic, Cameron ha apuntat que aquesta és "una quantitat sorprenent". "No m'estranya que el govern anterior refusés publicar la informació", ha assegurat. Cameron també ha acusat el govern laborista de gastar de manera "excessiva" i ha dit que l'actual administració de coalició haurà de posar les coses al seu lloc.

Alhora, ha puntualitzat que el Regne Unit gasta més diners actualment a pagar interessos de deute que en el funcionament de les escoles del país: "70.000 milions de lliures significa gastar més en interessos de deute del que ara dediquem al funcionament de les escoles, al canvi climàtic i al transport en conjunt", ha afegit.

En aquesta línia, ha destacat que aquesta quantitat suposa que de cada lliura d'impostos que paga un ciutadà britànic, deu centaus es dedicaran a fer front a aquests interessos.

D'altra banda, el primer ministre britànic ha reconegut que el problema de l'economia del Regne Unit és "pitjor" del que pensava i que les conseqüències són "més crítiques" del que es temia.

Cameron ha assenyalat que el creixement econòmic del país els últims anys es va basar en aspectes que "no podien continuar per sempre" i ha insistit que gran part del dèficit del país és "estructural" i ja existia abans del començament de la crisi econòmica. "És un problema anterior a la recessió, causat per la despesa governamental i uns plans que gastaven més del que es podria permetre", ha explicat.

Així, ha criticat que el model econòmic dels laboristes era "insostenible", ja que estava basat en el "boom" dels serveis financers, "que era en part una il·lusió"; a l'auge de la immigració, quan "ja no és possible seguir portant més i més gent", i en una elevada despesa governamental "que algú al final ha de pagar".

Cameron ha destacat que el problema ara no és tant com n'és d'elevat el deute del país, sinó la seva naturalesa, i ha destacat que les causes de la situació actual estan "profundament lligades" als greus errors econòmics dels últims tretze anys. "Aquí és on el total fracàs econòmic del passat govern es posa al descobert", segons el primer ministre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut