Berlín

Merkel anuncia el pla d'estalvi més dràstic des de la postguerra

La primera economia europea, Alemanya, ha decidit posar en marxa un dur pla d'estalvi. La cancellera Angela Merkel ha anunciat una retallada de 80.000 milions d'euros fins al 2014. El pla preveu retallades importants per a les carteres de Treball i Afers Socials, Infraestructures i Construcció, així com a la de Defensa, però no comporta cap augment de l'IRPF o d'altres càrregues impositives per al ciutadà del carrer. L'estalvi inclou, entre altres mesures, l'acomiadament de 10.000 funcionaris i la retallada del sou de la resta en un 2,5%.

Actualitzat
Alemanya s'estreny el cinturó. La seva economia no fa aigües, ni els socis europeus li exigeixen sacrificis, però, com diu el seu ministre de Finances, s'avancen al mal temps i donen un impuls a l'economia del país. Per això, Angela Merkel ha anunciat un pla d'ajust històric amb què volen donar exemple d'austeritat i rigor pressupostari a tots els veïns europeus.

El pla preveu estalviar 80.000 milions d'euros eliminant 10.000 llocs de treball entre els funcionaris i reduint el sou de la resta en un 2,5%, congelant-los la paga de Nadal. Es faran també retallades entre les mesures de caràcter social, com les ajudes a la natalitat i el subsidi als aturats de llarga durada, però, en canvi, no es toquen les pensions ni es retalla la partida d'educació ni la d'investigació, que augmentaran en 12.000 milions. Es limitarà també la despesa de Defensa. I s'estudiarà la creació d'una nova taxa per a les entitats financeres.

Els impostos, de moment, no es toquen, però són un punt de fricció. Mentre que el partit liberal, soci del govern, s'oposa a una pujada, Angela Merkel no descarta que sigui necessària en el futur. La cancellera ha defensat la decisió dient que
"estem en temps durs i difícils. Ja no ens podem permetre tot allò que desitgem si volem preservar el futur", ha assenyalat la cancellera, que, tot i la "difícil situació del nostre país", ha dit que se sent "optimista" i convençuda que "ho aconseguirem si fem les coses d'aquesta manera".

El vicecanceller alemany i titular d'Exteriors, Guido Westerwelle, ha comentat en la mateixa roda de premsa que "hem viscut en els últims anys per sobre de les nostres possibilitats" i ha qualificat el paquet d'estalvi d'"ambiciós, ampli i sòlid". Merkel i Westerwelle han subratllat que el paquet aprovat té com a finalitat tancar els buits del sistema financer alemany amb mesures que afecten tant l'àrea social com les empreses i les indústries.

Així, la cancellera ha revelat que entre les mesures acordades, hi figuren la reducció de les subvencions a l'economia, la creació d'una taxa ecològica per al trànsit aeri, un impost sobre el combustible nuclear per als consorcis energètics i noves càrregues fiscals per als mercats financers.

L'ampli paquet preveu igualment la congelació de grans projectes com la reconstrucció del Palau Imperial al cor de Berlín, les obres, previstes per aquest mateix any, no començaran abans del 2014.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut