Barcelona

La Unesco recomana allunyar el traçat de l'AVE de la Sagrada Família i la Pedrera

O més mesures de seguretat o nou traçat del túnel de l'AVE perquè no passi pel costat de la Sagrada Família. És la conclusió de l'informe preliminar de la Unesco, a què ha tingut accés TV3. Els experts consideren que, tot i que el projecte compleix la normativa de seguretat, cal estar alerta davant de "desastres imprevistos". Ara bé, la posició definitiva d'aquest organisme de Nacions Unides no se sabrà fins a finals de juliol, quan es reuneixi el comitè encarregat de revisar els monuments que són patrimoni mundial, com ho és la Sagrada Família.

Actualitzat
L'informe preliminar dels dos especialistes de la Unesco, que van visitar la Sagrada Família el mes de febrer, és contundent. Recomanen "modificar el traçat del túnel de l'AVE perquè passi per una zona que no tingui cap impacte sobre les obres de Gaudí", tant la Sagrada Família com la Pedrera. Si això no fos possible, creuen que s'haurien d'augmentar les mesures de seguretat.

Segons aquests tècnics, tot i que el projecte de construcció del túnel compleix els estàndards, "no està preparat per evitar amb total seguretat desastres imprevistos, com ara el col·lapse sobtat de les estructures adjacents al túnel" durant la perforació.

És per això que proposen construir un segon mur de protecció, que s'hauria de lligar amb el que ja està fent l'Adif davant de la façana de la Glòria. També proposen congelar el terreny quan passi la tuneladora per evitar-hi filtracions d'aigua. I, fins que no es portin a terme aquestes mesures, "recomanen que la tuneladora no comenci a excavar".

El Patronat de la Sagrada Família ha presentat aquest informe al jutjat, per demanar que s'aturin cautelarment les obres. L'Adif no vol valorar les mesures fins que l'informe sigui definitiu i asseguren que estan oberts a treballar amb els tècnics de la Unesco.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut