Jerusalem / Washington

Israel i els Estats Units estudien crear una comissió d'investigació que contraresti la de l'ONU

Israel estudia amb els Estats Units la possibilitat de crear una comissió d'investigació sobre l'atac del seu exèrcit a la "flotilla de la llibertat" que sigui paral·lela i que pugui contrarestar la investigació de les Nacions Unides. La comissió estaria integrada per israelians independents i observadors nordamericans. El Consell de Drets Humans de l'ONU ha aprovat una resolució on condemna els fets i decideix enviar una missió internacional per investigar-los. La declaració, que es va aprovar amb el vot en contra dels Estats Units, Holanda i Itàlia, "autoritza el president del Consell de Drets Humans a elegir els membres de la missió internacional ".

Actualitzat
La majoria de la comunitat internacional ha exigit en les darreres hores una investigació sobre l'atac de l'exèrcit israelià a la "flotilla de la llibertat", un grup de vaixells que pretenia trencar el bloqueig a Gaza i portar-hi ajuda humanitària. L'atac va acabar amb 9 persones mortes que, s'ha sabut aquest dijous, són totes de nacionalitat turca. La Unió Europea n'ha demanat una investigació, també el Consell de Seguretat de l'ONU, i en les darreres hores el Consell de Drets Humans de l'ONU.

En la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU no s'especificava si la investigació l'hauria de conduir només Israel, com demanaven els Estats Units, o si hauria d'incloure representants del Consell de Seguretat, com exigien altres països com Turquia. Es limitava a dir que la investigació havia de ser "imparcial, creïble i transparent". En canvi, el document aprovat pel Consell de Drets Humans autoritza experts internacionals i especifica que el president del Consell de Drets Humans tindrà autoritat per decidir qui l'integra.

Davant d'això i segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, Israel està estudiant amb els Estats Units portar a terme una investigació paral·lela que pugui contrarestar la de l'ONU. En les últimes hores, diplomàtics israelians havien assenyalat la capacitat del seu país per portar a terme una investigació independent i defensaven que no calia que experts internacionals l'integressin.

D'altra banda, el govern hebreu negocia amb els activistes que naveguen cap a Gaza en un altre vaixell solidari perquè acceptin atracar i descarregar l'ajuda humanitària a Israel. Els activistes, però, que naveguen a bord del vaxiell "Rachel Corrie", es neguen a fer-ho ja que desconfien que l'ajuda hi pugui arribar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut