Istanbul

Els cooperants contradiuen Israel i denuncien que hi va haver víctimes abans de l'abordatge

Els cooperants de Taradell Laura Arau i Manuel Tapial i el periodista valencià David Segarra han arribat aquesta matinada a Istanbul. Ho han fet juntament amb mig miler de cooperants que Israel havia detingut després de l'assalt a la "Flotilla de la Llibertat". A Turquia, els cooperants han estat rebuts com a herois per centenars de persones, que han cridat lemes antiisraelians. A la seva arribada, han denunciat un tracte vexatori de les autoritats israelianes i que les primeres víctimes mortals es van produir abans de l'abordatge, cosa que contradiu la versió oficial d'Israel. Als tres avions que els han transportat hi havia els 9 cadàvers, encara per identificar, de les persones mortes en l'assalt al vaixell "Mavi Marmara". També han arribat els ferits i només un turc ferit greu s'ha quedat a Israel, ja que el seu estat de salut en desaconsellava la repatriació. Segons ha confirmat al 3/24 Manuel Espinar, pare de Manuel Tapial, els dos membres de l'ONG catalana i el periodista valencià arribaran a Catalunya divendres.

Actualitzat
Gairebé 500 activistes pro palestins detinguts durant dos dies a Israel després de l'assalt a la "Flotilla de la Llibertat" han arribat aquesta matinada a Istanbul. Entre ells hi havia els dos membres d'una ONG catalana, Laura Arau i Manuel Tapial, i el periodista valencià David Segarra, que, segons han informat les seves famílies, tornaran a Barcelona aquest divendres.

En les seves primeres declaracions a diversos mitjans després de la seva arribada, els cooperants han denunciat un tracte vexatori de les autoritats israelianes i han denunciat que les primeres víctimes mortals es van produir abans de l'abordatge. David Segarra ha explicat que els soldats es van apropar amb llanxes i helicòpters i van començar a disparar i a llançar granades, cosa que va provocar les primeres víctimes mortals. Això contradiria la versió d'Israel, que assegura que els cooperants els van atacar amb armes i tenien vincles amb Al-Qaeda i la Jihad Islàmica. També Manuel Tapial ha explicat que només els van oferir menjar un cop en tres dies i que tornaran a intentar entrar a Gaza de nou.

Arriben els cadàvers i els ferits

Els activistes havien sortit de l'aeroport de Ben Gurion amb tres avions turcs, on també viatjaven els cadàvers de les 9 persones que van perdre la vida en l'assalt de l'exèrcit israelià al vaixell que portava ajuda humanitària a Gaza. Hores abans, havien arribat a Turquia els avions medicalitzats amb els ferits. Només un s'ha quedat a Israel, ja que el seu estat de salut en desaconsella la repatriació.

Els cooperants han tornat sense imatges ni gravacions de l'atac. Fonts diplomàtiques han explicat que els mòbils, les càmeres i altres equips dels activistes són en mans israelianes.

Rebuda d'herois

Centenars de turcs han rebut els activistes a l'aeroport, han fet onejar banderes turques i palestines i han cridat lemes antiisraelians.

En el moment d'arribar, els activistes han denunciat el tracte vexatori de les autoritats israelianes i demanen als governs europeus que trenquin relacions amb Tel Aviv. Laura Arau ha explicat que el retard amb què han arribat a Turquia s'ha produït per l'intent d'Israel de retenir el president de l'ONG turca, acció frustrada i que ha acabat amb una batalla campal.

Tant Laura Arau com Manuel Tapial i David Segarra abandonaran Turquia en les pròximes hores per tornar a casa. En declaracions al canal 3/24, el pare de Manuel Tapial ha afirmat aquest dimecres a la nit que tots tres aniran al mateix avió i que l'arribada a Catalunya està prevista per divendres, perquè primer es quedaran a Turquia per acomiadar els companys turcs que van perdre la vida a l'assalt.

Tensió internacional

La deportació dels activistes es porta a terme després que el govern israelià, davant les pressions dels seus aliats, va haver de fer marxa enrere en el pla de jutjar-los tots per haver incomplert la legislació d'estrangeria. Però en el que Israel no ha cedit és en el bloqueig a Gaza, que manté i argumenta raons de seguretat.

L'objectiu dels activistes era trencar el bloqueig de Gaza, cap on volien traslladar ajuda humanitària. L'exèrcit israelià va atacar la flotilla en una operació en què van morir 9 persones i que va provocar la condemna de la comunitat internacional, que va lamentar els morts i els fets, però que va evitar condemnar Israel. L'atac hebreu ha obert una crisi entre Israel i Turquia, d'on eren la majoria d'activistes.

Tanta polèmica ha portat Egipte a obrir, per segon dia, la seva frontera amb Gaza. La gent entra i surt de la Franja com si visquessin en un país normal, amb fronteres i sense bloqueig.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut