Barcelona

La pujada de l'impost de la renda afectarà 20.000 catalans que declaren més de 120.000 euros l'any

El govern català aprovarà una pujada de l'impost de la renda que afectarà uns 20.000 contribuents. L'increment de l'impost s'aplicarà als que declarin més de 120.000 euros i es farà de manera progressiva en dos trams nous fins a un màxim de quatre punts. El conseller Castells també ha desglossat la retallada del govern pel que fa al sector públic, que implicarà la reducció de personal, la desaparició de 63 empreses públiques i la regularització de convenis vigents. Pel que fa a l'obra pública, Joaquim Nadal ha anunciat que es retallaran 531 milions d'euros, fet que implicarà paralitzar les adjudicacions i alentir les obres ja iniciades.

Actualitzat
El conseller Castells ha anunciat que el govern apujarà l'impost de la renda a les persones que declarin més de 120.000 euros l'any, cosa que afectarà el 0,5% dels catalans, uns 20.000 contribuents. Amb aquesta mesura, la Generalitat preveu recaptar uns 75 milions d'euros. "Tot ajuda a reduir el dèficit", ha afegit el titular d'Economia.

L'increment es farà de manera progressiva en dos trams. El primer tram implicarà un augment de dos punts per a aquells contribuents que declarin més de 120.000 euros, que passaran a tributar del 21,5% al 23,5%. El segon tram, per a les rendes superiors als 175.000 euros, es gravaran en quatre punts més i passaran a pagar del 21,5% al 25,5%.

Retallada de 1.670 milions aquest any


Pel que fa a les retallades, el govern català ha aprovat eliminar organismes públics, ajornar inversions i ajustar plantilles. Són quatre acords de govern que impliquen un estalvi de 1.670 milions d'euros aquest any per reduir el dèficit.

Personal

El govern ha decidit que només se substituirà un de cada deu funcionaris que es jubilin. L'excepció serà el cas de metges i mestres, la meitat dels quals seran substituïts quan es jubilin. Això, sumat a la retallada de sous dels funcionaris aprovada dissabte, significarà un estalvi de 408 milions d'euros per a aquest any.

Les mesures sobre el personal també impliquen una reducció del 10% pel que fa a les hores extres i les substitucions i la suspensió de nous interinatges. A més, es procedirà a regularitzar convenis vigents firmats sobre la base d'antigues normes, en la línia de reduir el pressupost fixat inicialment.

Serveis i prestacions


A més, s'endarrerirà de 6 mesos la posada en marxa de programes de serveis i prestacions.

Simplificació i millora de l'eficiència

El govern també vol simplificar l'administració pública. Així, doncs, de les 247 entitats públiques actuals se n'eliminaran finalment 63, de les quals 16 s'integraran, 13 es fusionaran, 12 es desvincularan de la Generalitat, 15 es dissoldran, 2 consorcis es deixaran sense estructura i 5 es liquidaran definitivament.

Un exemple n'és l'Institut Català de la Vinya i el Vi (l'Incavi), que a partir d'ara s'integrarà a l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (l'IRTA). En aquest àmbit el govern també ha acordat reduir el 5% el nombre de directius d'empreses públiques.

Obra pública

El conseller Joaquim Nadal ha explicat que es retallaran 531 milions d'euros en inversions d'obra pública de les empreses Gisa, Ifercat i ICFEquipaments. La reducció no implicarà aturar cap obra, però sí "alentir-les i compassar-les en el temps". Segons Nadal, s'aturaran les adjudicacions i s'endarrerirà l'inici de les obres ja licitades.

A aquestes mesures cal sumar-hi les mesures incloses en el decret llei que el govern català va aprovar dissabte en una reunió extraordinària, a les quals ara s'ha donat llum verda.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut