Nova York / Jerusalem

Egipte obre el pas de Rafah per fer arribar ajuda humanitària a Gaza

El president d'Egipte, Hosni Mubarak, ha ordenat que s'obri el pas fronterer de Rafah per tal de fer arribar a Gaza ajuda humanitària i traslladar-hi malalts. Aquest és l'únic pas fronterer per arribar a Gaza que no està controlat per Israel. De moment, no s'ha precisat quant de temps estarà obert un pas que normalment només es pot utilitzar alguns dies al mes. Mubarak ha pres aquesta decisió l'endemà de l'atac de l'exèrcit israelià a un vaixell amb ajuda humanitària que ha provocat almenys 9 morts, segons fonts oficials, i una vintena, segons informacions periodístiques. L'ONU ha aprovat una resolució en què lamenta les morts però evita condemnar Israel. La majoria de la comunitat internacional ha mostrat el rebuig a aquests fets.

Actualitzat
El pas fronterer de Rafah, l'únic no controlat per Israel, s'obrirà després de l'atac israelià als vaixells que portaven ajuda humanitària a Gaza. L'ordre l'ha donada el president egipci, Hosni Mubarak, i de moment no se sap fins quan s'hi podrà passar. Mubarak ha justificat la decisió amb l'argument de fer arribar a Gaza l'ajuda humanitària i també traslladar els ferits en aquest atac.

L'ONU condemna els fets, no Israel


La decisió de Mubarak arriba unes hores després que el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat una resolució en què demana una investigació sobre l'atac israelià a la "Flotilla de la Llibertat", que hauria causat almenys nou morts, segons les últimes informacions oficials, o una vintena, segons informacions periodístiques. A més, el Consell també lamenta la pèrdua de vides humanes i els ferits. L'ONU, però, ha evitat condemnar Israel.

El text demana una investigació "imparcial, creïble i transparent" sobre el cas, i que sigui conforme als criteris internacionals, però no concreta qui l'ha de fer: si l'ha de conduir només Israel, com demanaven els Estats Units, o si ha d'incloure representants del Consell de Seguretat, com exigien altres països com ara Turquia. La resolució exigeix l'alliberament immediat dels cooperants i dels vaixells retinguts.

El text que s'estava negociant a la reunió es limitava a qualificar el bloqueig a la Franja de Gaza d'inacceptable i insostenible, però no plantejava a Israel que l'aturi.

La condemna ha estat gairebé unànime per part de la comunitat internacional, que a mesura que es coneixien els fets convocava els seus ambaixadors a Israel i condemnava l'atac israelià a un vaixell amb ajuda humanitària.

Condemna de la UE

També s'ha mostrat crítica amb l'actuació d'Israel la màxima representant de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, que ha demanat una investigació completa sobre l'atac israelià i ha exigit la fi del bloqueig a Gaza.

En un comunicat, la UE ha condemnat "l'ús de la violència, que ha provocat un gran nombre de víctimes entre els membres de la flota", i ha exigit una "investigació immediata, completa i imparcial dels esdeveniments i de les seves circumstàncies". El text s'ha difós després d'una reunió d'urgència dels 27 estats membres a Brussel·les.

Netanyahu torna a Israel

Per la seva banda, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha suspès el viatge que tenia previst per a aquest dimarts a Washington, on s'havia de reunir amb el president nord-americà, Barack Obama. Netanyahu, que era al Canadà, ha lamentat "la pèrdua de vides humanes" durant l'atac però ha fet costat a l'exèrcit hebreu, segons ha informat la televisió israeliana. En aquests moments, torna cap al seu país i a la tarda ja ha convocat una reunió d'urgència del seu gabinet.

Encara ha anat més lluny el viceministre d'Afers Estrangers d'Israel, Danny Ayalon, que ha assegurat que els activistes que participaven en la "Flotilla de la Llibertat" per portar ajuda humanitària a Gaza tenien vincles amb Al-Qaeda, amb Hamas i amb la Jihad Islàmica.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut