Madrid

Turquia i altres aliats d'Israel condemnen l'atac contra els vaixells d'ajuda humanitària

L'atac de l'exèrcit israelià als vaixells que portaven ajuda humanitària a Gaza ha provocat una cascada de reaccions arreu del món. El govern espanyol ha qualificat els fets de "molt greus" i "inacceptables" i ha cridat l'ambaixador israelià per demanar-li explicacions. Mentrestant, a Turquia, aliat estratègic d'Israel i d'on són la majoria d'activistes, centenars de ciutadans han intentat entrar per la força al consolat israelià. El govern d'Ankara considera l'atac inacceptable i vol que se'n castiguin els responsables. L'acció amenaça de causar un incident diplomàtic entre els dos països.

Actualitzat
Les reaccions de rebuig i les demandes d'explicacions a Israel s'han produït en cascada durant tot el matí i des de diferents països. El govern espanyol ha cridat l'ambaixador israelià a Espanya, Rafael Schutz, per uns fets que consideren "molt greus" i "inacceptables".

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, ha condemnat al Consell dels Drets Humans de les Nacions Unides "l'ús desproporcionat de la força que ha ocasionat un elevat nombre de víctimes i de ferits". Espanya se suma a les peticions d'una investigació perquè "es depurin responsabilitats".

Moratinos, representant de la UE ara que Espanya ocupa la presidència de torn, ha reiterat la petició que "s'aixequi de manera immediata, sostinguda i incondicional el bloqueig sobre Gaza" per permetre l'entrada "d'ajuda humanitària, béns comercials i persones".

Israel sempre en té la culpa


L'ambaixador israelià a Espanya, Rafael Schultz, ha sortit al pas de les crítiques al seu país. El diplomàtic considera que hi ha "una part de l'opinió pública que té un pensament únic i certa actitud automàtica. No importa el que passi perquè els israelians sempre en tenen la culpa."

Rafael Schultz ha criticat les persones que acusen Israel assegurant que defensen els drets humans. Aquestes persones "no diuen res quan hi ha una agressió contra ciutadans d'Israel, ni tampoc quan hi ha algun altre focus de tensió al món. "Aquesta gent no està preocupada pels drets humans i pel benestar dels paletins. Aquesta gent fa accions només per atacar i destruir Israel i aquesta actitud té un nom que coneixem massa bé", ha afegit Schultz.

Incident diplomàtic a Turquia

Turquia, aliat estratègic d'Israel a la regió, ha advertit que l'operació militar pot comportar conseqüències irreparables sobre les relacions bilaterals. El govern turc ha cridat a consultes l'ambaixador israelià, i el ministre d'Afers Estrangers, Ahmet Davutoglu, ha qualificat d'inacceptable l'atac. "Cap país té dret a fer això. Cap país pot actuar contra el dret internacional ni està per sobre de la llei". "Turquia no es quedarà de braços plegats", ha afegit Davutoglu

Israel diu que l'atac va ser una resposta al foc i els trets que van sortir dels vaixells. L'autoritat portuària de la ciutat d'Antalya, d'on van sortir les embarcacions, ha desmentit que portessin cap tipus d'armament, tal com ha explicat el Ministeri de Defensa israelià. El director de duanes del port d'Antalya, Fevzi Gülcan, ha assegurat en declaracions als mitjans de comunicació que van ser "examinats amb aparells de raigs X" i "un per un" tots els equipatges dels passatgers del vaixell "Mavi Marmara", un dels atacats i on viatjaven 581 dels 750 activistes. No hi van trobar cap arma o ganivet.

L'incident ha provocat la indignació dels ciutadans turcs. A Istanbul, centenars de persones han intentat entrar a la força al consolat israelià. La policia ha aconseguit aturar-los, però les manifestacions de protesta han continuat davant l'edifici israelià.

No és la primera vegada que les relacions entre tots dos països trontollen. Ja van viure un moment delicat l'any 2008 per l'ofensiva militar israeliana a Gaza.

Netanyahu suspèn la reunió amb Obama

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha suspès el viatge que havia de fer aquest dimarts a Washington per trobar-se amb el president dels Estats Units, Barack Obama, per parlar del procés de pau al Pròxim Orient.

Netanyahu ha donat ple suport a l'exèrcit israelià. Des del Canadà, on es trobava de visita oficial, el primer ministre ha afirmat que els soldats van actuar en defensa legítima. Els militars "van ser atacats, agredits i apunyalats. Van actuar per protegir les seves vides i, lamentablement, en aquest intercanvi, algunes persones van morir".

Benjamin Netanyahu ha afirmat rotund que Gaza és una "base pels terroristes de Hamas". Sobre les crítiques pel bloqueig de l'ajuda humanitària a la població civil palestina, el primer ministre ha assegurat que van oferir als organitzadors de la flota humanitària entregar als palestins el material que Israel considerés apropiat, però els organitzadors van declinar l'oferiment.

Obama lamenta la pèrdua de vides humanes

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha parlat per telèfon uns 15 minuts amb el seu homòleg israelià. Obama ha transmès a Netanyahu la seva preocupació i el desig que es "coneguin com més aviat millor els fets i les circumstàncies que han envoltat aquests esdeveniments tràgics". Els Estats Units lamenten "profundament" la pèrdua de vides humanes.

Obama ha dit que entén perfectament els motius que han portat el dirigent israelià a cancel·lar la reunió que tenien prevista per aquest dimarts. Els dos líders tornaran a acordar una nova data tan aviat com els sigui possible.

Merkel crida al diàleg per evitar una escalada de violència

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha reclamat l'ús del diàleg per "evitar una escalada de violència" al Pròxim Orient. És urgent que "Hamas reconegui el dret a l'existència de l'estat d'Israel, però també que Israel admeti que el bloqueig a la Franja de Gaza no és beneficiós".

En roda de premsa, la dirigent alemanya ha explicat que ha trucat al primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, i a l'israelià, Benjamin Netnajau, i els ha expressat el seu neguit per la situació. També ha manifestat la seva preocupació pels sis ciutadans alemanys que viatjaven a la flota atacada per l'exèrcit hebreu.

"Naturalment, es planteja la pregunta de la proporcionalitat de la reacció d'Israel". Per això, Alemanya dóna suport a l'obertura d'una investigació imparcial que aclareixi què ha passat.

Rússia ho considera una violació del dret internacional

Moscou ha condemnat l'atac israelià als vaixells que portaven material humanitari a Gaza. "Condemnem i estem profundament preocupats. És necessari aclarir les circumstàncies del que ha passat", ha afirmat el ministre d'Afers Estrangers en un comunicat.

"És evident que l'ús d'armes contra civils i la detenció de vaixells sense fonaments legats és una violació flagrant del dret internacional". El Kremlin considera que el que ha passat és "una confirmació de la necessitat que Israel aixequi com més aviat millor el bloqueig de Gaza".

L'ONU reacciona

El coordinador especial de l'ONU per al procés de pau al Pròxim Orient, Robert Serry, i el comissari general de l'Agència d'Ajuda als Refugiats Palestins (UNRWA), Filippo Grandi, han explicat en un comunicat que se senten "commocionats" per aquest atac produït, diuen, "aparentment en aigües internacionals".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut