Barcelona

Els dos cooperants de Taradell i el valencià que anaven a la "Flotilla de la Llibertat" estan bé

Els dos activistes residents a Catalunya i el periodista valencià de Telesur que viatjaven als vaixells amb ajuda humanitària atacats per l'exèrcit d'Israel estan bé. Són l'osonenca Laura Arau i el seu company, el madrileny Manuel Tapial, tots dos residents a Taradell, i el periodista valencià David Segarra. La família d'Arau ha confirmat que el consolat espanyol a Israel els ha informat que tots tres estan bé, sense donar-los-en més detalls. Abans, el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, havia anunciat que tots tres havien sobreviscut i estaven pendents que els repatriessin. Tot i això, el pare de Tapial afirma que els empresonaran a Israel. L'ONG Cultura, Pau i Solidaritat, a la qual pertanyen els activistes residents a Catalunya, asseguren que encara no hi ha pogut restablir el contacte.

Actualitzat
Els activistes de l'associació Cultura, Pau i Solidaritat Manuel Tapial i Laura Arau, residents a Taradell, i el periodista de valencià de Telesur David Segarra viatjaven amb els vaixells que transportaven ajuda humanitària a Gaza i que l'exèrcit israelià ha atacat aquesta matinada i hi ha provocat almenys 9 morts.

Després d'hores d'incertesa i informacions oficioses sobre l'estat dels tres activistes amb nacionalitat espanyola que viatjaven a la "Flotilla de la Llibertat", el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Diego López Garrido, ha confirmat que tots tres estan bé. També ho ha fet posteriorment la mare de Laura Arau, Rosa Crusellas, que s'ha remès a la informació que ha fet arribar a la família el consolat espanyol a Israel. 

La incògnita ara és saber què passarà amb aquests activistes. Després d'arribar al port d'Ashdod, Israel ha portat els detinguts fins a un campament per identificar-los. Els activistes poden optar per firmar una ordre de deportació i tornar a casa, o bé negar-s'hi i anar a la presó

Si bé Diego López Garrido ha anunciat que estaven a l'espera que els repatriessin, el pare de Manuel Tapial i també president de Cultura, Pau i Solidaritat, Manuel Espinar, s'ha mostrat convençut que els empresonaran a Israel. "La idea és portar-los a tots a la presó", ha assegurat, al mateix temps que ha rebutjat amb contundència els fets. 

"No estic més afectat pel fet que hi sigui el meu fill. Hi havia el meu fill com podia haver-hi estat qualsevol altre. El que m'afecta és la injustícia, tots els morts tenien pare i mare", ha afirmat Espinar en una roda de premsa de l'ONG a Madrid.

Cultura, Pau i Solidaritat espera poder contactar amb Arau i Tapial en les pròximes hores. Tot i que des de les quatre de la matinada de dilluns no han pogut parlar-hi, creuen haver vist un dels activistes, Manuel Tapial, en imatges difoses per la televisió de Xipre i la CNN turca.

Els activistes catalans participaven en una expedició coneguda com la "Flotilla de la Llibertat", que portava a Gaza ajuda humanitària. Els mateixos cooperants en una entrada del seu blog explicaven que l'exèrcit els estava envoltant i els amenaçava. Abans de l'atac, Manuel Tapial descrivia al seu mur del Facebook com l'exèrcit israelià els encerclava i també ho descrivia en aquest vídeo.




NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut