Una dona prepara el seu vot a Colòmbia. (Foto: Reuters)
Una dona prepara el seu vot a Colòmbia. (Foto: Reuters)
Bogotà

Colòmbia tria president entre la continuïtat de Santos o el carisma de Mockus

Amb el 89% dels vots escrutats, el candidat oficialista, Juan Manuel Santos, ha obtingut el 46% dels vots, mentre que l'aspirant del Partit Verd, Antanas Mockus, ha aconseguit el 21%. Segons aquestes xifres, a Santos li falten només 4 punts per evitar la segona volta, que tots els analistes preveien assegurada. Trenta milions de colombians estan cridats a les urnes per escollir nou president. Tot i el carisma d'Antanas Mockus, matemàtic i seductor candidat del Partit Verd, les últimes enquestes continuen atorgant la victòria al candidat del Partit Social d'Unitat Nacional, Juan Manuel Santos, economista i delfí del president, Álvaro Uribe, que acaba el seu mandat de vuit anys el 7 d'agost.

Actualitzat
A banda de Santos, exministre de Defensa, i Mockus, exalcalde de Bogotà, els principals candidats que es presenten a les eleccions presidencials són Noemí Sanín, del Partit Conservador; Rafael Pardo, del Partit Liberal; Gustavo Petro, de l'esquerrà Polo Democràtic Alternatiu, i Germán Vargas Lleras, de Canvi Radical, tots amb menys del 6% d'intenció de vot.

Fins ara les eleccions presidencials a Colòmbia han transcorregut amb calma a les ciutats i amb combats a les zones rurals, que han deixat tres víctimes mortals, dos soldats i un guerriller de les Forces Armades Revolucionàries (FARC). Les FARC han intentat bloquejar les carreteres i s'han trobat explosius en zones rurals.

En el moment de dipositar el seu vot, el candidat per al Partit Verd, Antanas Mockus, ha demanat als electors que votin "amb responsabilitat" per triar el successor d'Uribe. El candidat oficialista, Juan Manuel Santos, ha declarat a l'hora de votar que confia que la democràcia resulti "enfortida" del procés electoral.

Colombians a Catalunya

La nombrosa comunitat de colombians que viu a Catalunya també ha pogut exercir el seu dret de vot en la primera volta de les eleccions presidencials de Colòmbia. A la seu de la capital catalana, han pogut votar prop de 12.000 persones.
Anar al contingut