Barcelona

La consellera Geli aposta pel copagament sanitari segons el nivell de renda de cada ciutadà

La consellera de Salut, Marina Geli, s'ha mostrat a favor d'implementar mesures de copagament en la sanitat pública per millorar l'actual dèficit econòmic que pateix el sistema sanitari català. La consellera, però, ha deixat clar que aquest copagament s'aplicaria sempre tenint en compte el nivell de renda de cada ciutadà.

Actualitzat
Segons la màxima responsable catalana de Salut, el "copagament voluntari" serviria per desgravar impostos en la declaració de la renda dels ciutadans que disposin d'una mútua privada, com a compensació per la seva contribució a l'hora de descongestionar el sistema públic sanitari.

A més, amb l'aplicació d'aquesta mesura, Geli creu que es podria mantenir l'actual cartera de serveis de salut catalana i no seria necessari aplicar-hi cap retallada, cosa que seria especialment negativa ja que repercutiria, especialment, en les persones més desafavorides. En aquest sentit, la consellera ha assegurat que prefereix mantenir els serveis "i actuar en funció del nivell de renda" de cada usuari però que per poder-ho fer és necessari canviar algunes coses, perquè tot i que "és evident que ningú vol canviar el model actual, aquest és fràgil, perquè gastem més del que tenim". Segons Geli, la sanitat catalana inverteix 1.600 euros per persona, quan en realitat compta amb un pressupost de 1.200 euros, i ha advertit que "amb l'última retallada encara tindrem menys".

La consellera de Salut també ha reivindicat que va ser una de les primeres de posar sobre la taula aquest mètode i ha defensat que el futur de la gestió sanitària catalana i espanyola no passa només per aplicar el copagament. Per Geli, és imprescindible "parlar clar sobre quin és el cost de la cartera de serveis" i ha afegit que "el debat de la sostenibilitat del sistema sanitari s'ha fet més present ara que mai" tot i que "a Catalunya ja s'havia plantejat des de l'any 2005".

D'altra banda, la consellera ha assegurat que el govern de la Generalitat "ha fet els deures" en despesa farmacèutica, fins al punt de convertir-se en la comunitat autònoma on més s'ha reduït la factura en els darrers deu anys, fet que ha suposat un estalvi de 165 milions d'euros a escala estatal. Per aquest motiu, Geli ha reconegut que el sector farmacèutic català està "doblement enfadat" perquè ara haurà de fer front a una reducció de 2.500 milions d'euros a tot Espanya, com a conseqüència dels decrets aprovats pel govern espanyol dins del pla d'austeritat.


Anar al contingut