Barcelona

ERC fa costat a ICV i defensa que les mesures fiscals a les rendes més altes s'han d'aprovar al juny

El pla d'austeritat de la Generalitat haurà d'afectar també les rendes altes. Esquerra fa costat a Iniciativa i sosté que l'increment de l'IRPF als que cobren més de 100.000 euros s'ha d'aprovar en la reunió del govern d'aquest 1 de juny. La Generalitat ja comptava a aprovar la mesura, però el conseller d'Economia, Antoni Castells, va situar el termini en l'1 de juliol. ICV assegura que hi ha un acord perquè les mesures s'adoptin al mateix ritme que la retallada de sou als treballadors públics. Esquerra li fa costat i deixa el PSC en solitari. Iniciativa també manté que els funcionaris recuperaran gradualment el seu sou a partir del 2014.

Actualitzat
Iniciativa insisteix que la modificació de l'IRPF per a les rendes més altes s'ha d'aprovar l'1 de juny. El president de la formació, Joan Saura, ha destapat un acord polític amb el PSC perquè així sigui.

Saura considera que les mesures d'ajust econòmic anunciades per la Generalitat no van quedar prou ben explicades en la roda de premsa del conseller d'Economia, Antoni Castells. El líder dels ecosocialistes argumenta que a Catalunya l'ajust no només es farà mitjançant el descens de les despeses -reducció de sou dels funcionaris- sinó també per l'increment dels ingressos a través de les rendes més altes.

Esquerra Republicana ha explicat avui que fa costat a Iniciativa-Esquerra Unida i sosté que l'increment de l'IRPF per a les rendes més altes s'ha d'aprovar en la reunió del govern de dimarts. El secretari general d'ERC, Joan Ridao, assegura que mantenen "el compromís, que dimarts que ve es concretarà, d'una reforma fiscal en l'IRPF que tindrà efecte a partir del 2011". Tot i això, els republicans neguen que hi hagi diferències al si del tripartit al voltant de les mesures antidèficit. Ridao assegura que no hi ha discrepàncies entre els socis del tripartit i ha afirmat que el govern "va a l'una" en la pujada de l'IRPF.

El cert és que tots tres membres del govern estan d'acord a retocar el tram autonòmic de l'IRPF, però no en el moment. Els socialistes es queden sols i reiteren que es donen el juny de coll per estudiar un avantprojecte de llei amb aquesta mesura fiscal. Ho ha dit el mateix president de la Generalitat, José Montilla, que dóna suport a les paraules del conseller Castells en què assegurava que el govern havia marcat l'1 de juliol com a termini màxim.

Recuperació dels sous dels funcionaris

Iniciativa no només es fa forta en la seva defensa de l'augment de l'IRPF sinó que també reitera que s'adoptaran mesures perquè els funcionaris recuperin gradualment a partir del 2014 els seus sous.

Amb el pla d'austeritat, els treballadors públics veuran retallats els seus salaris un 5% de mitjana i el conseller Castells va afirmar que no hi hauria marxa enrere. ICV, però, diu que ha forçat perquè a l'acord del govern català la disposició addicional VI del decret llei d'ajust econòmic expliciti que "s'ha de procedir" a l'adopció de les mesures adequades per recuperar gradualment el sou dels funcionaris a partir del 2014, sempre que la situació econòmica ho permeti.

Si no s'inclouen aquests dos punts, ICV podria desvincular-se de les mesures d'ajust econòmic. Tot i aquesta amenaça, Saura assegura que està "absolutament convençut que es complirà l'acord".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut