Membres de l'exèrcit xinès en una desfilada
La Xina és el paradigma de la repressió de la llibertat d'expressió a la xarxa.
Bangla Desh

Bangla Desh ordena el tancament de Facebook perquè s'hi han penjat imatges satíriques de membres del govern

Bangla Desh ha ordenat tancar l'accés a la xarxa social Facebook perquè s'hi han penjat imatges satíriques de membres del govern, inclosa la primera ministra, Sheikh Hasina. Dissabte la policia ja va detenir una persona en relació amb els fets, i centenars d'usuaris de la xarxa social han sortit al carrer durant la passada nit per protestar per la prohibició. Bangla Desh és ara un dels set països asiàtics que restringeixen l'ús de la xarxa social. Una llista que completen la Xina, el Pakistan, Síria, l'Iran i el Vietnam. La meitat de la població del continent asiàtic té o ha tingut problemes per accedir a Fecebook.

Actualitzat
Dies enrere diversos partits islamistes havien demanat la clausura del web perquè s'hi estava fent un concurs de caricatures de Mahoma. Per aquest mateix motiu també el Pakistan va ordenar fa uns quants dies el tancament de Facebook.

Els musulmans consideren una blasfèmia la representació humana del profeta Mahoma, que està prohibida per l'islam. L'any 2006 la publicació de caricatures en diaris europeus va provocar una onada de manifestacions, algunes de violentes, en nombrosos països islàmics.

Facebook, sense amics entre els règims asiàtics

Bangla Desh no és el primer país que bloqueja Facebook. És el setè govern que s'atreveix amb la xarxa social. Curiosament tots són asiàtics i es poden resseguir en el mapa perquè pràcticament es toquen. Van del Pròxim Orient al Sud-est asiàtic, són per ordre de proximitat: Síria, l'Iran, el Pakistan, la Xina, Bangla Desh i el Vietnam. Finalment hi ha el cas de Corea del Nord, on oficialment no està prohibit però l'accés a internet és molt restringit.

Aquests països sumen més de 1.800 milions de persones, pràcticament la meitat dels habitants que viuen al continent. S'ha de tenir en compte, però, que la Xina és un gegant que acumula un terç de la població asiàtica.

D'"enemics" de Facebook n'hi ha per diverses raons. Síria, l'Iran i el Pakistan són repúbliques islàmiques. La Xina i el Vietnam són països comunistes. Bangla Desh és una democràcia on l'islam és la religió majoritària. Les caricatures han propiciat el tancament puntual o total del servei al Pakistan, a Síria i ara a Bangla Desh. A l'Iran, atacar Facebook entre altres webs és una manera de fer emmudir l'oposició, com a la Xina i al Vietnam.
Anar al contingut