Barcelona

La Caixa enllesteix l'absorció de Caixa Girona

La Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona enllesteix els detalls de l'absorció de Caixa Girona. Aquest dilluns el consell d'administració de l'entitat gironina sotmetrà a votació aquesta qüestió, que tindria el suport tant del Banc d'Espanya com de la Generalitat. Recentment Caixa Girona es va desvincular del procés de fusió que segueixen tirant endavant les caixes Sabadell, Terrassa i Manlleu. Els darrers moviments econòmics, la pressió creixent del Banc d'Espanya per reordenar el mapa de les caixes i la recent intervenció de l'andalusa CajaSur haurien propiciat l'operació.

Actualitzat
El sector de les caixes catalanes està en plena ebullició i, després de les fusions de les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu, per una banda, i la Caixa Catalunya, Manresa i Tarragona, per l'altra, una nova unió s'està gestant amb el vistiplau del Banc d'Espanya i també de la Generalitat. Fonts de la Caixa han reconegut contactes inicials amb Caixa Girona i segons sembla la negociació podria estar molt a prop de tancar-se.

Atesa la diferència de mida entre les dues entitats -La Caixa és la primera caixa d'Espanya amb més de 250.000 milions  d'actius, i Caixa Girona era fins abans que comencés l'actual procés de fusions la vuitena caixa catalana, amb uns 8.000 milions- es tractaria més aviat d'una absorció. Caixa Girona tenia una morositat declarada del 5% al tancament de l'any passat, per damunt de la mitjana del sector a Espanya, situada en el 4,86% en el mateix exercici.

Fonts financeres han assenyalat que ha estat el Banc d'Espanya qui ha impulsat aquesta operació i que La Caixa l'ha hagut d'acceptar després de la seva negativa fa un any per ser el comprador de Caixa Castella la Manxa, després que aquesta va ser intervinguda per l'organisme regulador. L'entitat ja va amenaçar fa poc amb intervenir les caixes que no optessin per fusionar-se.

Dilluns, votació

L'operació encara no ha rebut l'aprovació del consell d'administració de l'entitat gironina, que el març passat es va negar en rodó a una operació molt més igualitària amb les caixes de Terrassa, Sabadell i Manlleu. El consell es reuneix dilluns i la clau la tenen els consellers dels dos sindicats representats. S'espera que en aquest cas hi votin a favor, cosa que no van fer en el consell de març, davant la perspectiva de convertir-se en treballadors de La Caixa.

Comissions Obreres ja ha emès un comunicat condicionant el seu suport a la fusió a "l'homologació de les condicions laborals de la plantilla de Caixa Girona a les de La Caixa mitjançant la firma d'un acord laboral de fusió", a més d'altres punts com que l'entitat resultant sigui una caixa o que es mantingui l'obra social.

Castells alerta de més moviments

El conseller d'Economia i Finances de la Generalitat, Antoni Castells, s'ha referit des de Sitges, en el marc de la XXVI Jornada del Cercle d'Economia, al procés de fusions. Assegura que està "molt avançat" i ha afegit que "es tindran notícies de forma molt imminent" sobre les tres caixes que fins ara s'han mantingut al marge dels esmentats processos, una de les quals és Caixa Girona. El titular d'Economia, però, no ha volgut anar més enllà en considerar que han de ser les mateixes entitats implicades les que donin a conèixer les decisions adoptades.

Castells ha destacat que el Banc d'Espanya vol que els processos de fusió siguin ràpids i ha recordat que existeixen dates límit per presentar les sol·licituds.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut