Sitges

Montilla defensa l'honorabilitat del seu govern en el "cas Pretòria"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha defensat l'honor dels consellers que han aparegut anomenats d'una manera o una altra en el sumari del "cas Pretòria" i, en aquest sentit, ha reiterat que ni Joaquim Nadal ni Antoni Castells acceptarien mai cap tipus de suborn. En termes econòmics, Montilla ha confirmat que el govern català apujarà l'impost de l'IRPF a les rendes més altes durant la intervenció que ha fet al Cercle d'Economia de Sitges. El cap de l'executiu ha explicat que, en el sector públic, el govern ha optat per aplicar una reducció salarial que és progressiva per la qual "els que guanyen més faran l'esforç més gran". El president ha demanat també un pacte d'Estat com a única solució perquè Espanya recuperi la credibilitat perduda.

Actualitzat
"L'honorabilitat de membres del govern no es pot veure esquitxada perquè hagin parlat amb presumptes delinqüents", ha manifestat el president català. El cap de l'executiu ha assegurat que no "haurien acceptat de cap manera" les pressions de comissionistes" i ha afirmat que els membres de la Generalitat "no són els contactes de cap trama", referint-se al "cas Pretòria".

Montilla ha afirmat que Catalunya no és un oasi però "tampoc una claveguera", i ha demanat que en casos de "pràctiques poc honestes i vinculades a les esferes empresarials i polítiques s'aïllin les parts corruptores o corruptes". En aquest sentit, ha demanat a la justícia que intervingui i que tracti tothom de la mateixa manera sense caure en "l'espectacle gratuït". "Però ni tots som iguals ni tot és el mateix", ha afegit.

"Alguns de vostès, l'any que ve hauran de pagar més"

Centrats ja en la qüestió econòmica, José Montilla ha confirmat que el govern català apujarà l'impost de l'IRPF a les rendes més altes. Durant la intervenció que ha fet al Cercle d'Economia de Sitges, davant un públic format per empresaris, majoritàriament catalans, el president ha sentenciat: "Alguns de vostès, l'any que ve hauran de pagar més".

Montilla ha explicat també que, en el sector públic, el govern ha optat per aplicar una reducció salarial que és progressiva per la qual "els que guanyen més faran l'esforç més gran".

Reajustament del sector públic


Montilla ha confirmat, a més, que el govern aprovarà un pla de simplificació de l'estructura del sector públic de la Generalitat així com la dissolució, fusió i integració d'entitats participades de manera majoritària per la Generalitat. En qualsevol cas, però, ha garantit la feina als treballadors públics.

El president ha fet una crida a la responsabilitat ja que "ens estem jugant la credibilitat d'un país per assumir les seves responsabilitats, per aixecar un projecte comú de futur, renunciant als interessos tàctics i particulars en nom de l'interès comú", ha dit.

Sigui com sigui, el cap de l'executiu ha dit que continuarà portant a terme mesures anticrisi per reduir el dèficit públic i fer reformes estructurals. Uns sacrificis "per mantenir de manera sostenible l'Estat del benestar", ha garantit el president, que ha recordat que a l'abril del 2008 la Generalitat ja va aplicar un paquet de mesures anticrisi.

Unitat per recuperar la credibilitat perduda


El president ha demanat un pacte d'Estat com a única solució perquè Espanya recuperi la credibilitat perduda. Montilla ha afegit que el que està en joc no són unes eleccions, que es faran aquest any, sinó el futur d'un país.

Finalment, el president de la Generalitat ha carregat contra CiU per intentar "treure pit" en haver-se abstingut al Congrés salvant el decret llei per reduir el dèficit públic impulsat pel govern espanyol i que es va aprovar per un sol vot.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut