Madrid

Cultura preveu una retallada de fins al 50% de les ajudes a les pel·lícules més taquilleres

El Ministeri de Cultura ha iniciat el període de consultes per modificar la llei del cinema. Uns canvis que inclouen la rebaixa en un 50% del màxim d'ajudes a què podran optar les pel·lícules en funció de la taquilla que aconsegueixin. El text modificat preveu que el màxim d'aquestes ajudes baixi de 800.000 a 400.000 euros. Segons el director general de l'Institut de Cinematografia i Arts Audiovisuals (ICAA), Ignasi Guardans, la mesura afectaria les pel·lícules molt taquilleres.

Actualitzat
Després d'explicar els canvis que preveu Cultura, Guardans ha sentenciat: "Aquesta no és l'única manera per la qual una pel·lícula pot rebre ajudes." En aquest sentit, ha recordat que "es mantenen les altres". A més, el director de l'ICAA ha justificat la mesura al·legant que no es tracta d'una retallada indiscriminada, ja que només afectaria els films que aconsegueixin més taquilla.

El text inclou un altre canvi, obligat per la Comissió Europea. En aprovar el nou sistema d'ajudes al cinema, la CE va establir com a obligació la concessió d'un nou certificat d'obra cultural que hauran de demanar les pel·lícules que obtinguin ajudes automàtiques, és a dir, les que es concedeixen prescindint del contingut. Es tracta d'un certificat que està en vigor a tots els països comunitaris amb sistemes d'accés automàtic a les ajudes públiques i que no s'exigirà a les pel·lícules que optin a ajudes en funció del seu contingut, com les coproduccions internacionals i els films que puguin rebre ajudes sobre projecte.

Guardans ha explicat que, generalment, una pel·lícula amb el sistema anterior podia arribar a aconseguir un màxim de dos milions d'euros, mentre que ara serà d'un milió i mig. Sigui com sigui, manté que les ajudes que rebi una producció no podran superar mai el 50% del cost total.

Ara les modificacions estan en fase de consulta amb el sector. De tota manera, la intenció del Ministeri és que s'aprovin en el termini d'unes setmanes. I és que també s'ha canviat la data d'aplicació. Tot i que es manté l'1 d'octubre per començar aplicar el sistema d'ajudes, es permetrà als productors acollir-se al nou text a partir de l'1 de juliol.
Anar al contingut