Madrid

Els imputats pel "cas Pretòria" pretenien accedir a instàncies superiors a la dels consellers

L'exalt càrrec de la Generalitat durant el govern de CiU Lluís Prenafeta i l'empresari Lluís Casamitjana reconeixen en una conversa contactes amb els consellers Antoni Castells i Joaquim Nadal i secretaris de les conselleries per desbloquejar la permuta de la seu de la Conselleria d'Acció Social. Són nous detalls del sumari del "cas Pretòria", que han revelat TV3 i Catalunya Informació. En no aconseguir desbloquejar l'operació, Prenafeta i Casamitjana es van plantejar anar més enllà de les conselleries d'Economia i d'Obres Públiques.

Actualitzat
A la trucada on fa aquestes afirmacions, Lluís Prenafeta alerta el seu interlocutor que no digui cognoms i afirma que, atesa la impossibilitat de desbloquejar el negoci de la permuta, hauran de plantejar-se una acció a unes instàncies més altes que els consellers.

Vuit milions d'euros en comissions

L'exdiputat del PSC Luis García, "Luigi", intervenia, segons el sumari, en totes i cadascuna de les operacions urbanístiques de l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz. Segons el jutge instructor, "Luigi" es podria haver embutxacat més de 8 milions d'euros en comissions per la seva intervenció en tres operacions urbanístiques a Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i a Badalona.

L'exdiputat socialista treballava perquè les adjudicacions d'obres caiguessin a mans d'empresaris amics per, així, aconseguir-ne remuneracions. En aquesta tasca hi tenien també, presumptament, un paper destacat els exalts càrrecs de Convergència i Unió Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Cadascun hauria guanyat més de 600.000 euros per les operacions de Badalona i Sant Andreu de Llavaneres. Tots dos haurien intercedit en altres operacions, aprofitant els seus contactes.

Artur Mas i les eleccions

Els exalts càrrecs de Convergència Lluís Prenafeta i Macià Alavedra es van reunir amb diversos consellers i alts càrrecs de la Generalitat, i també van recórrer a Artur Mas. Prenafeta i Alavedra confiaven que l'arribada de Mas a la presidència de la Generalitat serviria per desbloquejar algunes operacions encallades.

"A aquest nen al final no li deixarem guanyar les eleccions, si fem el burro", afirmaven en una altra conversa referint-se al líder de CiU.

Muñoz volia fer negocis amb el Barça

El Futbol Club Barcelona també surt al sumari del "cas Pretòria". I és que Bartomeu Muñoz volia negociar amb el president del Barça, Joan Laporta, la ubicació d'un complex esportiu entre Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.

En una altra conversa, l'exalcalde explica a "Luigi" que està molt empipat perquè no aconsegueix parlar amb el president del Barça. Muñoz afirma que li sembla innecessària la mala educació del, textualment, "fill de puta de Laporta". Assegura que si tot continua igual i Laporta no respon als seus missatges, portarà el president del Barça als tribunals.

"Aquesta tia està boja"

El sumari també evidencia la divisió que hi ha a l'Ajuntament de Santa Coloma per l'informe de Maite Carol -la interventora del consistori-, que adverteix de la falta de solvència de l'empresa municipal Gramepark.

En una altra conversa, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz i l'exregidor d'Urbanisme Manuel Dobarco, es mostren preocupats per si aquest informe es fa públic. Creuen que la solució és substituir la interventora. A la conversa es recullen frases textuals com ara "Aquesta tia està boja", amb referència a Maite Carol. "Està fent política. En què pensa?". Bartomeu Muñoz parla de treure's de sobre les persones crítiques amb el consistori.

En una altra conversa, l'exalcalde de Santa Coloma i el considerat cervell de la trama, l'exdiputat del PSC Luis García, "Luigi", lamenten que el president de la Generalitat, José Montilla, no els doni res. Diuen que s'estimen més que en les eleccions vinents guanyi el líder de CiU, Artur Mas.

Caviar per veure el futbol

Les 10.000 pàgines del sumari del "cas Pretòria" donen lloc a nombroses curiositats. Per exemple, un dels imputats, Lluís Prenafeta, es transforma durant pàgines i pàgines en Lluís "Pera Zeta".

L'exalcalde de Santa Coloma i el cervell de la trama presumeixen, en una conversa telefònica intervinguda per la policia, de menjar caviar mentre veien un partit de futbol.

Una tercera curiositat és que Bartomeu Muñoz reconeix a l'exdiputat del PSC Luis García que no es comunicava via SMS perquè no sabia enviar missatges amb el mòbil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut