Madrid

Alguns ajuntaments celebren plens extraordinaris per demanar crèdits

Consistoris i diputacions van celebrar aquest dilluns plens extraordinaris per aprovar amb urgència crèdits que en alguns casos ja tenien pactats i que des d'aquest dimarts tenen prohibits. Aquesta era la reacció de moltes corporacions locals a la mesura que aquest dilluns publicava el BOE i que prohibeix als ajuntaments endeutar-se a llarg termini fins al 2012. La iniciativa va provocar sorpresa i indignació en alguns ajuntaments. La Federació Espanyola de Municipis i Províncies es reuneix aquest dimarts per valorar-la.

Actualitzat
Alcaldes i presidents de diputacions rebien aquest dilluns amb sorpresa la mesura que publicava el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i que prohibeix als ajuntaments endeutar-se fins al 2012. Alguns dirigents locals creuen que la mesura comprometrà moltes inversions de les administracions locals i per això alguns municipis i diputacions aprovaven aquest dilluns d'urgència operacions de crèdit.

Sorpresa i indignació

El secretisme de la mesura ha provocat la indignació de molts alcaldes. Entre ells el de Lleida, el socialista Àngel Ros, que alerta que ara perillen moltes inversions. Entre els consistoris que aquest dilluns van celebrar plens extraordinaris per demanar crèdits bancaris hi ha, per exemple, els ajuntaments de Girona, Platja d'Aro, Lleida, Sant Cugat i Tarragona.

L'Ajuntament de Sant Cugat, per exemple, va organitzar un ple extraordinari per aprovar un préstec de 16 milions d'euros als bancs. Aquests diners serviran per pagar les inversions pressupostades per aquest any i finançar dos projectes urbanístics que hi ha en marxa a la ciutat. 

La Diputació de Lleida també aprovava en un ple extraordinari operacions de crèdit per valor de 20 milions d'euros. I la Diputació de Tarragona feia el mateix.

Els números vermells dels ajuntaments i corporacions locals creixen any rere any. A finals de l'any passat, aquestes entitats devien 35.000 milions d'euros als bancs, uns deutes que en els últims 5 anys han crescut un 43%.

Reunió de la FEMP

Aquest dimarts la Federació Espanyola de Municipis i Províncies es reunirà per valorar aquesta mesura. De fet, el president de la FEMP, Pedro Castro, ja es va trobar aquest dilluns amb el vicepresident tercer i ministre de política territorial, Manuel Chaves, qui li va explicar la mesura.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut