Madrid

El govern espanyol prohibeix als ajuntaments endeutar-se a llarg termini fins al 2012

Els ajuntaments espanyols i les empreses i entitats municipals no podran endeutar-se a llarg termini fins al 2012. Així ho estableix el decret llei de mesures antidèficit que aquest dilluns s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Aquesta prohibició forma part del paquet de mesures que l'executiu de Zapatero està posant en marxa per tal d'accelerar la reducció del dèficit públic.

Actualitzat
El decret llei de mesures antidèficit que publica aquest dimarts el BOE prohibeix als ajuntaments demanar crèdits públics o privats a llarg termini per finançar les seves inversions o els serveis que presten. Aquesta prohibició s'acabarà el 31 de desembre de 2011.

Pel que fa als crèdits a curt termini, el decret estableix que es poden demanar però que s'hauran de cancel·lar abans del 31 de desembre de cada any.

La norma també estableix algunes condicions per als crèdits que tenen com a objectiu substituir de forma parcial o total altres crèdits. En aquests casos, el decret llei també estableix que només s'autoritzaran aquelles destinades a amortitzar o que resultin beneficioses per als ajuntaments, és a dir, que els ajudin a reduir la seva càrrega financera.

Préstecs a corre-cuita

El decret llei que s'ha publicat al BOE entra en vigor aquesta mitjanit i deixa en una situació complicada algunes de les inversions previstes pels ajuntaments. Per això, algunes corporacions s'han afanyat a convocar plens d'urgència per avançar-se a la mesura.

És el cas de l'Ajuntament de Sant Cugat que ha organitzat un ple extraordinari per aprovar aquest mateix dilluns demanar 16 milions d'euros als bancs. Aquests diners serviran per pagar les inversions pressupostades per aquest any i finançar dos projectes urbanístics que hi ha en marxa a la ciutat. 

"En aquest moment hi ha alcaldes i regidors que s'estan adonant de la gravetat de la situació que se'ls hi planteja. Estic segur que a Catalunya hi ha ajuntaments que, tenint en compte aquest endeutament, ja han licitat les obres. Hi ha empreses que ja tenen adjudicades obres que no podran executar perquè l'Ajuntament no els hi podrà pagar", ha assegurat Lluís Recodes, alcalde de Sant Cugat.

La Diputació de Lleida ha aprovat en un ple extraordinari operacions de crèdit per valor de 20 milions d'euros. La Diputació de Tarragona ha fet el mateix.

Els números vermells dels ajuntaments i corporacions locals creixen any rere any. A finals de l'any passat, aquestes entitats devien 35.000 milions d'euros als bancs, uns deutes que en els últims 5 anys han crescut un 43%.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut