Madrid

Montilla adverteix del risc de "donar ales als qui volen la ruptura"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat al Senat la renovació urgent dels quatre magistrats del Tribunal Constitucional que tenen el mandat caducat. Montilla ha fet aquesta petició després que els membres del tribunal no s'hagin posat d'acord en quatre anys sobre una sentència de l'Estatut. El president de la Generalitat ha dit que no espera una altra cosa que "una resposta positiva" a la seva demanda i ha advertit que el que està en risc és "el pacte constitucional" i que la "desafecció" doni arguments a aquells que volen una ruptura amb Espanya.

Actualitzat
El president de la Generalitat, José Montilla, ha demanat al Senat la renovació urgent del Tribunal Constitucional i ha advertit que si no s'atenen les demandes de Catalunya, hi ha el risc que augmenti la desafecció i el sentiment independentista. José Montilla havia arribat al Senat acompanyat dels números dos i tres del govern tripartit, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Saura, i d'una àmplia delegació del Parlament de Catalunya.

Els arguments

Montilla ha demanat que es renovi un tribunal que viu, ha dit, una "situació anòmala" que afecta 6 dels 12 magistrats: quatre amb el mandat caducat, un recusat pel PP i un altre que va morir. A més, el president de la Generalitat ha explicat que malgrat el Constitucional està "legalment facultat" per emetre sentència sobre l'Estatut tot i que ha perdut la "legitimitat moral". Montilla ha criticat la politització del tribunal, sobre el qual ha dit que no hi hauria d'haver cap ombra de sospita, i li ha exigit la màxima "serenitat, prudència i equanimitat".

A més, Montilla ha argumentat que l'Estatut de Catalunya s'està desplegant sense problemes i ha servit com a model per a altres reformes estatutàries que no han estat recorregudes al Tribunal Constitucional.

Els riscos


El president de la Generalitat s'ha mostrat confiat que rebrà una "resposta positiva" a la demanda de renovació del Tribunal Constitucional i ha advertit que si no s'atenen les demandes d'autogovern de Catalunya, podria augmentar la desafecció i el sentiment independentista. Montilla ha dit que el que està en risc és "el mateix pacte Constitucional". "No podem permetre que provoqui una crisi que ni ens convé, ni desitgem"- ha dit Montilla qui s'ha definit com un altre president de la Generalitat de Catalunya que demana respecte.

En la seva compareixença, Montilla ha fet una defensa del català, de l'Espanya plural i l'estat de les autonomies en una intervenció en la qual ha utilitzat també l'euskera, el gallec i el castellà.

La compareixença del president de la Generalitat, que ha tingut l'absència del líder de CiU, Artur Mas, havia creat molta expectació perquè és la primera vegada que un president autonòmic intervé en la comissió de les autonomies.

Els partits catalans valoren la intervenció

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, i el president d'ERC, Joan Puigcercós, han donat suport a la petició del president Montilla per renovar el Tribunal Constitucional mentre que les crítiques han arribat per part de CiU i el PPC.

Joan Herrera, però, ha destacat que "no n'hi ha prou amb dir el de sempre", en referència a les declaracions del ministre Manuel Chaves, que s'ha mostrat partidari de renovar el Constitucional. Herrera ha demanat una nova llei que permeti superar el bloqueig i aconseguir un nou tribunal.

De la seva banda, Joan Puigcercós, tot i que ha dit que treballaran "fins l'útlim moment" al costat de Montilla, ha posat en dubte que una hipotètica renovació del tribunal tingui com a resultat una sentència "més equànime".

Mentrestant, el portaveu adjunt de CiU al Parlament, Josep Maria Pelegrí, ha criticat que, al seu parer, el president de la Generalitat "no ha defensat íntegrament l'acord del Parlament de Catalunya" ja que només s'ha referit a la renovació del Constitucional i no a l'impuls de la reforma de la llei orgànica per la qual es regeix.

En altre sentit, també ha exposat les seves crítiques la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que ha valorat la intervenció de Manuel Chaves com una deslegitimació del Tribunal Constitucional.


VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut