Karma Peiró/Barcelona

L'aplicació de Facebook a l'iPhone carrega dades privades dels contactes

L'aplicació del Facebook per a l'iPhone amaga alguns perills quan l'usuari vol sincronitzar els contactes. En aquell moment és alertat que totes les dades passen a ser propietat de Facebook. Si continua endavant, l'aplicació no permet esborrar ni editar cap dada personal. L'autor del llibre "Faceboom", Juan Faerman, en declaracions al 3cat24, proposa la protesta col·lectiva per aconseguir un canvi en la política de privacitat.

Actualitzat
Si tens un iPhone i et connectes al Facebook mitjançant l'aplicació del mòbil, pots sincronitzar les fotos dels amics amb els contactes del telèfon. Fins aquí tot bé si a algú li ve de gust veure les cares quan li truquin. I també si vol visualitzar les últimes actualitzacions al seu mur dels que tinguin un perfil a la xarxa social.

Però la lletra petita de la política de privacitat de Facebook va més enllà. En realitzar aquesta operació, el propietari de l'iPhone és alertat que totes les dades del seu telèfon passaran a la companyia, és a dir, el nom, correu-e i número de telèfon dels contactes acumulats al mòbil també les tindrà Facebook. I ho diu explícitament amb aquest missatge: "Assegura't que els amics estan d'acord que facis servir la seva informació'.

Algun usuari pot clicar el botó sense consultar els centenars de contactes que tingui al seu telèfon. Seria una tasca titànica en segons quins casos. En el moment que accepta aquesta operació, Facebook passa a engrandir l'enorme base de dades, que actualment ja té amb els més de 400 milions d'usuaris registrats des de la xarxa social.  

D'aquesta manera, mitjançant un tercer, Facebook té números de telèfon, adreces de correu i altres dades de persones que potser, lliurement, no van incloure mai al seu perfil.

Fins aquí, això seria una acció voluntària del propietari de l'iPhone. El problema ve quan aquest vol modificar alguna dada dels contactes que ha traspassat a Facebook. Imaginem que una persona ha canviat de número de telèfon o de correu-e i el propietari de l'iPhone vol corregir-lo o esborrar-lo. La xarxa social no ho permet. L'única possibilitat és crear un nou contacte i registrar-lo de nou, però les dades antigues continuen per sempre a Facebook.

Aquestes dades es fan públiques? "De moment, no. Però no en podem estar segurs", explica al 3cat24 Juan Faerman , autor del llibre "Faceboom", en relació amb l'errada tècnica que hi va haver fa uns dies que tothom podia veure les converses de xat dels amics.

"Això que està fent Facebook em sembla la violació a la privacitat més gran des que va aparèixer", diu Faerman.  "Hem de protestar per totes aquestes llibertats que s'està prenent. És una entitat voraç que si no hi poses límits, com a un nen petit, fa el que li dóna la gana."

L'autor de "Faceboom" ha obert el grup "Facebook stole my phonebook" per manifestar el descontentament amb aquesta irregularitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut