Barcelona

Els metges simulen amb models virtuals els efectes d'implants i altres actuacions de cirurgia

La medicina ha de fer una passa decidida cap al futur amb la incorporació de les TIC per simular de manera virtual el cos humà i millorar el benestar del pacient. Aquest és el repte que s'ha debatut a la segona jornada de BDigital Global Congress, que ha tractat sobre l'ús de les TIC al servei de la salut.

Actualitzat
De la mà de Jésper Tégner, director de la Unitat de Medicina Computacional (Karolinska Institute); Miguel Ángel González, d'ALMA IT Systems, i Dieter Maier, de Biomax Informatics AG, el BDigital Global Congress ha evidenciat la possibilitat cada cop més real d'establir pronòstics precisos amb l'ús de simulacions virtuals del cos humà. Com a exemple, González ha detallat l'experiència de l'empresa catalana ALMA IT Systems, que ha desenvolupat un programari que permet la construcció d'un implant virtual i simular quina serà la reacció que tindrà l'organisme de la persona receptora amb l'objectiu de disminuir el risc de rebuig.

Així mateix, els tres ponents participants han coincidit que l'aparició d'internet i la incorporació gradual de les TIC a la salut ha permès que el pacient esdevingui el centre neuràlgic del sistema de salut. En l'actualitat, els pacients són proactius i tenen a la seva disposició un gran volum d'informació sobre el seu problema de salut. En aquest sentit, el principal repte és dotar els pacients dels coneixements necessaris per distingir el soroll i la informació veraç que es troba a la xarxa. "El metge serà cada cop més un conseller perquè els pacients hauran dut a terme una cerca per internet sobre el seu problema de salut", ha afirmat Jésper Tégner.

Web 2.0 i benestar

Pel que fa a la contribució del web 2.0 en el benestar dels pacients, la jornada ha comptat amb l'anàlisi de Jack Bouffard (fundació I'm Too Young For This!), Felip Miralles (Barcelona Digital Centre Tecnològic) i Enric Pineda (Fundació Laporte). Evitar l'aïllament social i compartir la informació entre els malalts són els objectius de les noves xarxes socials que han aparegut adreçades a persones amb problemes de salut.

Entre aquestes xarxes socials destaca I'm Too Young For This, una pàgina web que té per objectiu posar en contacte persones joves amb càncer perquè puguin relacionar-se entre elles i millorin la seva qualitat de vida. La pàgina web de la fundació va ser escollida per la revista "Time" com una de les 50 millors de l'any 2007 i avui dia disposen d'un canal de ràdio en línia amb més de 65.000 oients diaris.

Pacients actius

A banda de les xarxes socials, la jornada ha analitzat el paper de les TIC en l'aparició dels pacients ben actius, que poden, tot fent un clic a l'ordinador, informar-se amb detall sobre la malaltia que tenen. Enric Pineda ha explicat el cas de la Universitat dels Pacients, un projecte educatiu de la Fundació Josep Laporte i la Universitat Autònoma de Barcelona que ofereix informació de qualitat a pacients, familiars i ciutadans en general que estan interessats en temes de salut.

El BDigital Global Congres és el congrés de referència sobre els avenços de les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (TIC) i la seva aplicació en l'àmbit empresarial, tecnològic i social. Té lloc del 17 al 20 de maig a l'Auditori del CaixaForum de Barcelona.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut