Brussel·les

Salgado reconeix que haurà de revisar "unes dècimes a la baixa" el creixement pel 2011

La ministra espanyola d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha confirmat que revisarà a la baixa, en unes dècimes, la previsió de creixement econòmic d'Espanya pel 2011, com a resultat de les últimes mesures d'ajustament. La ministra espanyola ha confirmat que no descarta una pujada d'impostos en el futur però que, en aquest moment, "no hi ha cap proposta concreta". Salgado ho ha dit després de la reunió de l'Ecofin a Brussel·les. Una reunió que ha acollit favorablement les mesures d'austeritat proposades per Espanya per reduir el dèficit i que han estat qualificades de coratjoses i ràpides. Ara esperen, per abans de l'estiu, la reforma laboral i acabar la reestructuració de les caixes.

Actualitzat
La ministra espanyola d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ha confirmat que revisarà a la baixa, en unes dècimes, la previsió de creixement econòmic a Espanya pel 2011, com a resultat de les últimes mesures d'ajust anunciades. En roda de premsa, després de la reunió de l'Ecofin, la vicepresidenta segona ha deixat clar que "menor creixement del previst no vol dir creixement negatiu" en qualsevol cas.

Preguntada per l'impacte de les retallades anunciades recentment, ha reconegut que "una despesa pública menor pot tenir un efecte en el creixement". "Revisarem a la baixa, unes dècimes, la nostra previsió de creixement pel 2011, que era de l'1,8%", ha afirmat Salgado, que ha afegit que no es planteja revisar la previsió d'enguany.

Quant a una hipotètica pujada d'impostos, Salgado ha recordat que tant el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com ella mateixa han repetit en diverses ocasions que l'ajust es planteja com a reducció de la despesa pública. "Això és el que hem anunciat i el que hem presentat", ha indicat. Tot seguit ha afegit: "Per descomptat, no hi ha res exclòs, en aquests moments no hi ha cap proposta ni cap estudi concret" en relació amb això.

Criteris de dèficit i deute

A banda de la situació espanyola, el que ha ocupat plenament la reunió dels ministres de la zona euro ha estat l'establiment dels criteris de dèficit i deute que hauran de respectar obligatòriament els membres.

Alemanya vol que, com ella, tots els estats facin lleis que obliguin constitucionalment a un límit baix de dèficit. França sembla fer-li costat, però altres països més petits o més fràgils voldrien més flexibilitat segons les circumstàncies de cadascú per evitar l'escanyament econòmic. D'aquests criteris, en depèn l'activació o no del mecanisme de 500.000 milions d'euros de suport als països més dèbils de l'euro.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut