Lleida

Vist per a sentència el judici civil per dirimir a quina diòcesi pertanyen les obres d'art sacre de la Franja

El judici per determinar la propietat de les obres d'art de la Franja, que s'ha fet a l'Audiència de Lleida, ha quedat vist per a sentència. Tant el bisbat de Lleida com el de Barbastre-Montsó han argumentat que són els propietaris del centenar de peces que hi ha en litigi. La vista ha generat una gran expectació mediàtica, tot i que la sentència que en resulti no serà ferma.

Actualitzat
L'Associació Amics del Museu de Lleida va presentar la demanda que ha portat la discussió entre els dos bisbats a la justícia civil. Els tribunals eclesiàstics van sentenciar que les peces eren propietat del bisbat de Barbastre-Montsó, però Lleida defensa la prevalença dels tribunals civils.

A la vista, el bisbat de Lleida ha defensat l'adquisició legítima de les obres fa més de 100 anys per part de bisbe Messeguer. El bisbat afirma que hi ha documents que demostrarien la compra de les obres a diverses parroquies aragoneses per protegir-les de l'espoliació, però no els ha aportat al judici perquè ells només són part demandada en aquest judici. El vicari del bisbat aragonès ho ha negat.

Durant aquest segle, les peces han estat al Museu de Lleida de forma pública i continuada i, per tant, per la figura juridica de la usucapió serien propietat del bisbat de Lleida.

La sentència que emeti la jutge de l'Audiència de Lleida no serà ferma de manera que, no es descarta un acord entre les parts per compartir les obres d'art. Aquesta possibilitat és vista amb bons ulls per les dues parts.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut