Barcelona

L'expresident xilena Michelle Bachelet, doctora "honoris causa" per la UPF

L'expresidenta de Xile, Michelle Bachelet, ha recollit a Barcelona el títol de doctora "honoris causa" que li ha concedit la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per la defensa dels drets humans i de la justícia. Bachelet ha dedicat el reconeixement a les víctimes del terratrèmol que va devastar el país i ha defensat la necessitat de fer memòria històrica. "Crec en la pau sense amnèsia i en la justícia sense venjança", ha afirmat. L'acte de lliurament també ha servit per recordar l'exrectora de la universitat Maria Rosa Virós, morta dissabte passat a Barcelona.

Actualitzat
Michelle Bachelet ha recordat les víctimes del sisme que, al març, va provocar desenes de morts a Xile i ha subratllat l'esforç que ha fet la societat xilena per superar la "profunda ferida" que va suposar el cop d'estat liderat per Augusto Pinochet i per tirar endavant sense deixar de fer justícia. 

"Hi va haver un política deliberada de persecució i extermini per part de l'Estat. I això deixa empremta en la societat", ha destacat abans d'explicar que ella no creu en la venjança però tampoc en l'oblit. "La societat xilena ha aconseguit saber i acceptar la veritat. Que a Xile van desaparèixer o van ser executades gairebé 4.000 persones i que desenes de milers van ser torturades pels organismes de l'Estat", ha dit. "Hem estat capaços de conciliar veritat i justícia; futur i memòria; sanció i reparació, sense que res d'això afecti la pau social", ha conclòs. 

L'expresidenta xilena, primera dona distingida com a doctora "honoris causa" per la UPF, també ha remarcat que una altra de les ferides de les quals s'intenta recuperar Xile és la pobresa d'una gran part de la població. 

L'elogi de Bachelet havia d'anar a càrrec de l'exrectora de la UPF Maria Rosa Virós. L'escrit que ella havia preparat l'ha llegit finalment la vicerectora d'Estudiants, Emma Rodero. Tant l'escrit com el discurs de Bachelet es poden consultar al web de la universitat.

Durant l'acte de lliurament de la medalla i el diploma de doctora s'han llegit poemes de Vicente Huidobro i Pablo Neruda i s'ha cantat, entre d'altres, "Te recuerdo Amanda", de Víctor Jara. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut