Barcelona

La consellera Capdevila assegura que la Generalitat mantindrà les ajudes mensuals a les famílies amb fills petits

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, no comparteix la manera com el govern espanyol prescindeix del "xec nadó". En l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació, Capdevila ha assegurat que, de moment, la Generalitat mantindrà les ajudes mensuals a les famílies amb fills petits. La consellera admet que el pla d'austeritat "no tindrà afectació sobre les persones més vulnerables com ha passat a l'Estat".

Actualitzat
La consellera d'Acció Social i Ciutadania considera que hi ha unes línies vermelles que no es poden creuar a l'hora d'aplicar una retallada econòmica a Catalunya. Ocupació i ajudes socials són dos apartats que no es toquen.

Capdevila insisteix a Catalunya Informació en la necessitat de mantenir els plans per impulsar l'ocupació, protegir les persones desocupades i garantir el suport als més desafavorits. En aquest sentit no es tocaran les polítiques de protecció a les persones més vulnerables com els dependents i els discapacitats.

Les ajudes a les famílies amb fills petits tampoc es veuran retallades. La Generalitat garanteix els ajuts anuals de 638 euros per a totes les famílies amb criatures de menys de 3 anys. Aquestes ajudes s'estiren fins als 745 euros per a les famílies monoparentals i nombroses amb fills de menys de 6 anys. També entra dintre d'aquesta partida l'ajuda per part múltiple, adopció i tutela de menors. Les deduccions fiscals conjuntes de 300 euros o individuals de 150 també es mantenen.

La consellera, però, admet que hi ha apartats que notaran la tisorada econòmica. Capdevila no vol parlar de partides concretes però avança que racionalitzaran la despesa i intentaran fer l'administració més eficient. Tot i això, admet que hauran de dilatar en el temps inversions concretes en infraestructures socials. També recorda que ja va fer una nova llei de serveis socials menys ambiciosa del que desitjava, tot i que s'ha fet només per dos anys per no estar quatre anys condicionats per la crisi.

Preocupen les pensions

Sobre el pla d'austeritat del govern espanyol, Capdevila s'ha mostrat preocupada per l'efecte que tindrà la congelació de les pensions a Catalunya. Diu la consellera que al nostre país les pensions són baixes en general –una mitjana de 800 euros- i recorda que el cost de la vida és diferent a altres indrets de l'Estat. En aquest sentit reconeix que la congelació val per les pensions altes, però no per les baixes.

El govern espanyol ha assegurat que no congelarà les pensions mínimes i les no contributives, però Capdevila demana que s'estengui també a les que són més baixes. La consellera recorda que la Generalitat ja complementa les pensions més bàsiques.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut