Baton Rouge

Científics adverteixen que el vessament de petroli al golf de Mèxic és 10 cops superior al reconegut per BP

El vessament de la petroliera BP al golf de Mèxic podria ser més greu del que reconeix la companyia. Alguns científics nord-americans calculen que es podrien estar vessant al mar més de 50.000 barrils de petroli al dia, mentre que fins ara es parlava d'una desena part, 5.000. Els experts argumenten que les imatges del vessament demostren que surt més cru del que es pensa. La companyia replica que el seu objectiu és aturar el vessament, no mesurar-lo. El vessament i les seves greus conseqüències han portat el president dels Estats Units, Barack Obama, a anunciar l'enduriment de les condicions per concedir permisos a les empreses petroleres per perforar a la costa del país.

Actualitzat
La plataforma petrolera de British Petroleum al golf de Mèxic fa gairebé un mes que expulsa cru al mar. La companyia i les autoritats nord-americanes calculen que cada dia es vessa l'equivalent a 5.000 barrils, és a dir, uns 790.000 litres. Un grup de científics, però, dubta d'aquesta xifra. Asseguren que com a mínim s'estaria vessant deu cops més de cru, uns 70.000 barrils diaris.

Un professor de la Universitat de Purdure, Steven Werely, ha mesurat la quantitat de cru que surt de la plataforma. Ho ha fet analitzant el vídeo que ha difós BP sobre el vessament. Amb un sistema informàtic que calcula la velocitat a què es mouen les partícules, Werely conclou que els 5.000 barrils diaris són un càlcul erroni. Assegura que serien més aviat 70.000. El científic admet que hi ha un marge d'error del 20% en les seves xifres, perquè no tot el que surt de la plataforma és petroli. Tot i això, queda un marge de 56.000 barrils.

Dos científics més, un de la Universitat de Berkeley, a Califòrnia, i un altre del grup Lamont-Doherty Earth Observatory, rebaixen els càlculs de Werely però mantenen que són superiors als de BP. En concret, parlen de més de 26.000 barrils, basant-se en la mida del tub que condueix el cru.

BP no comparteix aquestes xifres. Un portaveu de la companyia ha reafirmat la confiança de la petrolera en el càlcul de superfície fet per la Guarda Costanera dels Estats Units i l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA). Insisteix que no hi ha manera de mesurar el vessament i que, en qualsevol cas, la seva preocupació ara no és comptar petroli, sinó aturar la fuita.

Al marge d'aquesta polèmica, continuen les tasques per acabar amb el vessament, provocat després de l'explosió de la plataforma, el 20 d'abril passat. El vessament ha portat el president dels Estats Units, Barack Obama, a anunciar l'enduriment de les condicions por concedir permisos a les empreses petroleres per perforar a la costa del país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut